Методологічні основи проектування та функціонування інтелектуальних транспортних і виробничих систем

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020

Authors

Аулін, В. В.
Гриньків, А. В.
Головатий, А. О.
Лисенко, С. В.
Голуб, Д. В.
Кузик, О. В.
Тихий, А. А.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Лисенко В. Ф.

Abstract

В монографії запропоновано методологічні основи проектування та функціонування інтелектуальних транспортних і виробничих систем. З'ясовано сутність, характерні риси та специфіку інтелектуальних систем, їх роль в досліджені показників цілей стійкого, надійного та ефективного розвитку з більш високим рівнем безпеки, мобільності та адаптивності. Наведено основи штучного інтелекту як теорії ефективних інтелектуальних систем. Показано, що інтелектуальні методи дослідження транспортних і виробничих систем є інструментарієм вирішення їх щоденних проблем і завдань, а також проведення прогнозування показників ефективності і надійності. Розглянуто методи формування, представлення та обробки інформації (бази знань) в інтелектуальних системах. Дано аналіз методів нечітких множин, нейронних мереж, еволюційних процесів та генетичних алгоритмів, інтелектуального мультиагентного, використання системного, лінгвістичного синергетичного підходів та аналізів, розглянуто засоби комп'ютерної підтримки. Наведена реалізація інтелектуальних методів побудови та функціонування інтелектуальних транспортних та виробничих систем. Показано яким чином оцінюється їх ефективність. Видання призначене науковим та інженерно-технічним співробітникам, які здійснюють дослідження питань проектування, експлуатації та управління транспортними і виробничими системами і процесами, їх надійності та ефективності, буде корисною викладачам, аспірантам, магістрам і студентам транспортних, машинобудівельних та агротехнічних ЗВО.

Description

Keywords

інтелектуальні транспортні системи, інтелектуальні виробничі системи, штучний інтелект, інтелектуальні методи, база знань, функціонування систем

Citation

Методологічні основи проектування та функціонування інтелектуальних транспортних і виробничих систем : монографія / В. В. Аулін, А. В. Гриньків, А. О. Головатий [та ін.] ; під заг. ред. В. В. Ауліна. - Кропивницький : Лисенко В. Ф., 2020. - 428с.