Навчально-методичні матеріали кафедри аудиту, обліку та оподаткування

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 97
  • Item
    Облік, аудит та оподаткування. Бакалаври
    (ЦНТУ, 2024) Пугаченко, О. Б.
    Методичні рекомендації для вивчення дисципліни «Облік, аудит та оподаткування» призначено для кращого засвоєння теоретичних питань курсу, більш глибокого опанування практичними навичками, виконання науково-дослідної роботи та підготовки до поточних і підсумкового контролів здобувачами денної і заочної форми навчання спеціальності 073 «Менеджмент» за ОПП «Менеджмент».
  • Item
    Теоретичні аспекти аналізу бізнес-портфеля суб’єктів господарювання аграрної сфери
    (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2024) Лисенко, А. М.; Акімов, С. С.; Чадай, Ю. В.
    Автори розглядають бізнес-портфель як сукупність бізнес-одиниць, зон господарювання, окремих продуктів, які виробляються підприємством, або набір продуктів одного цільового призначення, які відрізняються ціною та цінністю. На їхню думку, аналіз бізнес-портфеля суб’єктів господарювання, у тому числі й аграрної сфери, базується на виокремленні стратегічних зон господарювання (певних сегментів середовища, у яких такі суб’єкти фактично здійснюють, або планують здійснювати свою діяльність), стратегічних одиниць бізнесу (організаційних одиниць, відповідальних за розробку стратегічних позицій в певних зонах господарювання), стратегічних господарських підрозділів (які виокремлюються у структурі бізнес-одиниць та мають чітко виражену спеціалізацію), окремих продуктів або набору продуктів ідентичного цільового призначення. Виходячи з галузевої специфіки, для суб’єктів господарювання аграрної сфери виокремлено етапи проведення аналізу бізнес-портфеля, розроблено узагальнену схему проведення такого аналізу, досліджено популярні інструменти портфельного аналізу. У процесі формування ефективної моделі ведення агробізнесу рекомендовано виокремлювати бізнес-об’єкти (кластери) споживачів продукції, постачальників ресурсів, дебіторів. Встановлено, що важливими напрямами кластерного аналізу є оцінка та прогнозування розвитку бізнес-моделі суб’єктів господарювання з метою визначення можливостей щодо підвищення конкурентоспроможності бізнесу в інтегрованих аграрних формуваннях, а також групування виокремлених бізнес-об’єктів (кластерів) з метою розробки ефективних управлінських рішень.
  • Item
    Зовнішньоекономічна діяльність: облік, контроль та оподаткування
    (ЦНТУ, 2023) Кононенко, Л. В.; Магопець, О. А.; Назарова, Г. Б.; Шалімов, В. В.; Шалімова, Н. С.
    У навчальному посібнику, базуючись на вимогах чинного законодавства України та міжнародних нормативно-правових актів, висвітлено теоретичні і практичні аспекти організації та провадження зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, досліджено сутність міжнародних економічних відносин, охарактеризовано їх сучасний стан, окреслено перспективи розвитку та з’ясовано їх місце і роль в системі світового господарства, висвітлено механізм здійснення міжнародних економічних відносин, їх нормативно-правове регламентування та визначено основні вимоги щодо організації зовнішньоекономічної діяльності. Питання обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання охоплюють: облік операцій з експорту та імпорту товарів, облік операцій в іноземній валюті; порядок організації оподаткування експортно-імпортних операцій; облікове забезпечення та оподаткування контрольованих операцій; особливості оподаткування контрольованих іноземних компаній. Розглянуто порядок організації та здійснення митного і валютного контролю, у тому числі: основи організації митного контролю; порядок митного оформлення товарів при переміщенні товарів через митний кордон України; економіко-правові аспекти визначення митної вартості товарів та методи визначення митної вартості товарів; основні види відповідальності суб’єктів господарювання за порушення митного законодавства; теоретичні основи та особливості здійснення валютного нагляду.
  • Item
    Методичні рекомендації до виконання та захисту міждисциплінарної курсової роботи. Облік і оподаткування. Облік і оподаткування в управлінні підприємницькою діяльністю та державним сектором економіки
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Смірнова, І. В.; Решетов, В. О.
    Методичні рекомендації визначають загальні вимоги до тематики, структури, обсягу й оформлення міждисциплінарної курсової роботи відповідно до стандартів вищої освіти України.
  • Item
    Методичні рекомендації щодо виконання та захисту кваліфікаційних робіт. Облік і оподаткування. Облік і оподаткування в управлінні підприємницькою діяльністю та державним сектором економіки
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Смірнова, І. В.
    Методичні рекомендації визначають загальні вимоги до тематики, структури, обсягу й оформлення кваліфікаційних робіт відповідно до стандартів вищої освіти України
  • Item
    Програма переддипломної практики. Облік і оподаткування. Облік і оподаткування в управлінні підприємницькою діяльністю та державним сектором економіки
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Смірнова, І. В.
    Програма визначає загальні вимоги до змісту, строків практики, а також до структури, обсягу й оформлення Звіту з переддипломної практики відповідно до стандартів вищої освіти України.
  • Item
    Методичні рекомендації до виконання та захисту міждисциплінарної курсової роботи. Облік і оподаткування. Адміністрування податків та митних платежів
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Фоміна, Т. В.; Черновол, О. М.
    Методичні рекомендації визначають загальні вимоги до тематики, структури, обсягу й оформлення міждисциплінарної курсової роботи відповідно до стандартів вищої освіти України
  • Item
    Методичні рекомендації щодо виконання та захисту кваліфікаційних робіт. Облік і оподаткування. Адміністрування податків та митних платежів
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Фоміна, Т. В.
    Методичні рекомендації визначають загальні вимоги до тематики, структури, обсягу й оформлення кваліфікаційних робіт відповідно до стандартів вищої освіти України.
  • Item
    Організація бухгалтерського обліку. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2023) Пугаченко О. Б.
    Методичні рекомендації для виконання самостійної роботи при вивченні дисципліни «Організація бухгалтерського обліку» призначено для кращого засвоєння теоретичних питань курсу, більш глибокого опанування практичними навичками, виконання науково-дослідної роботи та підготовки до поточних і підсумкового контролів здобувачами денної і заочної форми навчання спеціальності 071 «Облік і оподаткування» за ОПП «Облік і оподаткування в управлінні підприємницькою діяльністю та державним сектором економіки».
  • Item
    Програма переддипломної практики. Облік і оподаткування. Адміністрування податків та митних платежів
    (ЦНТУ, 2023) Шалімова, Н. С.; Магопець, О. А.; Фоміна, Т. В.
    Програма визначає загальні вимоги до змісту, строків практики, а також до структури, обсягу й оформлення Звіту з переддипломної практики відповідно до стандартів вищої освіти України.
  • Item
    Податкове планування та мінімізація податкових ризиків. Практичні заняття
    (ЦНТУ, 2023) Лисенко, А. М.
    Методичні вказівки визначають перелік завдань, плани практичних занять з дисципліни "Податкове планування та мінімізація податкових ризиків" з детальним висвітленням питань, задач та практичних ситуацій, які повинні розглядатися, з критеріями оцінювання.
  • Item
    Податкове планування та мінімізація податкових ризиків. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2023) Лисенко, А. М.
    Методичні вказівки визначають організаційні аспекти процесу виконання здобувачами самостійної роботи, містять завдання, які здобувач повинен самостійно опрацювати в межах навчальної дисципліни «Податкове планування та мінімізація податкових ризиків», а також питання для самоконтролю. Розкрито зміст самостійної роботи та представлено завдання для самостійної роботи здобувачів з навчальної дисципліни "Податкове планування та мінімізація податкових ризиків", розглянуто важливі аспекти організації процесу підготовки реферативних робіт та презентацій, наведено рекомендації щодо їх оформлення, критерії оцінювання, джерела інформації для підготовки завдань.
  • Item
    Економічна експертиза. Методичні рекомендації до вивчення курсу
    (ЦНТУ, 2022) Пугаченко, О. Б.; Фоміна, Т. В.
    Методичні рекомендації з вивчення курсу «Економічна експертиза» призначено для вивчення теоретичних питань курсу, виконання практичних завдань і самостійної роботи студентів та розв’язування тестів здобувачами денної і заочної форми навчання спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
  • Item
    Внутрішній контроль. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2022) Фоміна, Т. В.; Пугаченко, О. Б.
    Методичні рекомендації для виконання самостійної роботи при вивченні курсу «Внутрішній контроль» призначено для кращого засвоєння теоретичних питань курсу, більш глибокого опанування практичними навичками, виконання науково-дослідної роботи та підготовки до поточних і підсумкового контролів здобувачами денної і заочної форми навчання спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
  • Item
    Внутрішній контроль. Лекційні та практичні заняття
    (ЦНТУ, 2022) Фоміна, Т. В.; Пугаченко, О. Б.
    Методичні рекомендації для підготовки до лекційних і практичних занять при вивченні курсу «Внутрішній контроль» призначено для засвоєння теоретичних питань курсу, практичного закріплення лекційного матеріалу, підготовки до семінарських занять, виконання практичних завдань та розв’язування тестів модульних контролів здобувачами денної і заочної форми навчання спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
  • Item
    Облік і звітність за міжнародними стандартами
    (ЦНТУ, 2022) Смірнова, Н. В.; Смірнова, І. В.
    У методичних рекомендаціях для виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Облік і звітність за міжнародними стандартами» для здобувачів вищої освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» за другим (магістерським) рівнем вищої освіти освітньо-професійна програма «Облік і оподаткування в управлінні підприємницькою діяльністю та державним сектором економіки» наведені мета і задачі викладання, програма навчальної дисципліни, приклади вирішення задач, завдання для вирішення в аудиторії під керівництвом викладача та самостійного виконання, що надає змогу студентам опанувати й поглибити свою професійну підготовку ведення обліку та складання фінансової звітності за вимогами міжнародних стандартів, як майбутніх професіоналів з обліку, аудиту та оподаткування.
  • Item
    Організація діяльності та облік в малому бізнесі
    (ЦНТУ, 2022) Смірнова, Н. В.; Смірнова, І. В.
    У методичних рекомендаціях для виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Організація діяльності та облік в малому бізнесі» для здобувачів вищої освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти наведені мета і задачі викладання, програма навчальної дисципліни, приклади вирішення задач, завдання для вирішення в аудиторії під керівництвом викладача та самостійного виконання, що надає змогу студентам опанувати й поглибити свою професійну підготовку ведення обліку, складання фінансової звітності та вибору системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва в Україні, як майбутніх професіоналів з обліку, аудиту та оподаткування.
  • Item
    Основи бухгалтерського обліку
    (ЦНТУ, 2022) Кононенко, Л. В.; Юрченко, О. В.; Назарова, Г. Б.
    Методичні рекомендації містять наскрізну задачу, окремі завдання, питання і форми бланків для виконання практичних робіт з навчальної дисципліни “Бухгалтерський облік”.
  • Item
    Економіка державного сектору. Тестування
    (ЦНТУ, 2022) Головченко, Н. Ю.; Holovchenko, N.
    В методичних рекомендаціях наведено перелік питань, що виносяться на екзамен та тестові завдання для опрацювання для підготовки до контрольних тестувань.
  • Item
    Економіка державного сектору. Практичні заняття
    (ЦНТУ, 2022) Головченко, Н. Ю.; Holovchenko, N.
    В методичних рекомендаціях наведено плани практичних занять, питання до опрацювання, а також тематика та рекомендації до виконання самостійної та індивідуальної роботи студентів.