Наукові публікації кафедри аудиту, обліку та оподаткування

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 324
  • Item
    The concept of management accounting in the system of information support of innovative integrated structures
    (Baltija Publishing, 2024) Смірнова, І. В.; Smirnova, I.
    У роботі розглянуто поняття управлінського обліку в системі інформаційне забезпечення діяльності інноваційних інтегрованих структур. З’ясовано місце сфери управління в інноваційній парадигмі, особливості функціонування системи управління в умовах адаптації до реалій четвертої промислової революція. Доведено необхідність змін в системи управління в напрямку підвищення її інноваційності. З'ясовані проблеми підвищення ефективності інноваційної системи та систематизовано інноваційну діяльність. Доведено, що в сучасних економічних умовах система управління в інноваційно-інтегрованих структурах вимагає належного інформаційного забезпечення, яке формується в рамках стратегічного управлінського обліку, як частині обліково-аналітичного забезпечення діяльності таких структур.
  • Item
    Економіка сучасного підприємства в контексті сталого розвитку
    (НУ «Запорізька політехніка», 2023) Смірнова, І. В.; Бартось, О. В.
    Тези присвячено дослідженню особливостей розвитку та функціонування економіки сучасного підприємства в контексті сталого розвитку. З'ясовано сутність терміну "розвиток". Проаналізовано перші згадки про сталий розвиток. Узагальнено кроки впровадження концепції сталого розвитку. Доведено, що сталий розвиток підприємства забезпечується за рахунок поєднання та збалансування трьох складових діяльності кожного суб’єкта: соціальної, економічної та екологічної.
  • Item
    Забезпечення незалежності внутрішніх аудиторів в контексті підтримки соціальної відповідальності інституту внутрішнього аудиту
    (КНЕУ, 2022) Шалімова, Н. С.; Козаченко, Я. В.
    Розкрито проблемні питання забезпечення незалежності внутрішніх аудиторів в контексті дотримання Кодексу етики Інституту внутрішніх аудиторів.
  • Item
    Оцінювання діяльності внутрішніх аудиторів з метою визначення доцільності використання їх роботи під час виконання завдань з аудиту фінансової звітності
    (ЦНТУ, 2022) Козаченко, Я.
    Конкретизовано фактори та чинники, які мають враховувати при оцінюванні доцільності використання результатів роботи служби внутрішнього аудиту (внутрішніх аудиторів) зовнішніми аудиторами при виконанні завдань з аудиту фінансової звітності відповідно до Міжнародного стандарту аудиту 610 "Використання роботи внутрішніх аудиторів".
  • Item
    Визначення характеру та обсягу роботи, яку можна доручити внутрішньому аудитору в процесі виконання завдань з аудиту фінансової звітності відповідно до міжнародних стандартів
    (ЦНТУ, 2023) Козаченко, Я.
    Розкриті питання визначення, обсягу, переліку, характеру робіт, які може доручити зовнішній аудитор службі внутрішнього аудиту (внутрішнім аудиторам) в процесі виконання аудиту фінансової звітності відповідно до Міжнародних стандартів аудиту.
  • Item
    Консультаційні послуги служби внутрішнього аудиту
    (ЦНТУ, 2023) Товпига, Д.
    Розкрито види завдань, які можуть виконувати внутрішні аудитори відповідно до Міжнародних стандартів. Охарактеризовано сутність консультаційної діяльності внутрішніх аудиторів та її регламентація.
  • Item
    Облік як джерело формування індикаторів економічної безпеки
    (ДонДУВС, 2023) Олейніченко, Д. О.
    Тези присвячено дослідженню обліку як джерела формування індикаторів економічної безпеки. Досліджено інформаційну базу економічної безпеки. Проаналізовано підходи до трактування терміну "економічна безпека". Розглянуто проблему забезпечення економічної безпеки нашої країни в контексті шлобалізації соціально-економічних процесів.
  • Item
    Розвиток управлінського обліку у державному секторі економіки як складова економічної безпеки
    (Центрально-Українське видавництво, 2023) Олейніченко, Д. О.
    Тези присвячено з'ясуванню особливостей розвитку управлінського обліку у державному секторі економіки як складової економічної безпеки. Досліджено передумови модернізації системи обліку в державному секторі економіки. Проаналізовано причини, що спонукають активному розвимтку та використанню управлінсського обліку в державному секторі економіки. Узагальнено проблеми запровадження управлінсського обліку в державному секторі економіки.
  • Item
    Підходи до визначення моделі державного сектора України
    (ЦНТУ, 2023) Бартось, О. В.; Олейніченко, Д. О.
    Тези присвячено питанням визначення та аналізу моделі державного сектора економіки як у світі, так і в Україні. Розглянуто завдання державного сектора та його структуру. Охарактеризовано західноєвропейську (Португалія, Франція), північно-американську (США й Канада) та азійську моделі державного сектора. доведено, що економіка України не відповідає жодній з існуючих моделей державного сектора, оскільки має низьку питому вагу державного сектору і вибіркові види діяльності, в яких переважає державний сектор.
  • Item
    Розвиток державного фінансового контролю в Україні
    (ЦНТУ, 2022) Олейніченко, Д. О.
    Тези присвячені з'ясуванню сучасних проблем та преспектив розвитку державного фінансового контролю в Україні. Досліджено передумови та особливості формування дієвої системи державного фінансового контролю в Україні на підставі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду. Проаналізовані складові єдиної системи державного фінансового контролю в Україні.
  • Item
    Вплив функцій обліку бюджетних установ на його розвиток
    (Центрально-Українське видавництво, 2023) Смірнова, І. В.; Олейніченко, Д. О.
    Розглянуто особливості бухгалтерський обліку бюджетних установ, які зумовлені специфікою їх діяльності. Проаналізовано теоретичні та практичні аспекти розмежування функцій бухгалтерського обліку. У результаті проведеного аналізу розмежування етапів розвитку бухгалтерського обліку запропоновано здійснювати відповідно до послідовності зміни управлінських запитів і відповідного їм формування нових облікових функцій.
  • Item
    Перспективи розвитку державного фінансового контролю в Україні в контексті євроінтеграції
    (ЛНТУ, 2022) Олейніченко, Д. О.
    Розглядаються питання перспектив розвитку державного фінансового контролю в Україні в контексті євроінтеграції. Розглянуті питання необхідності підвищення прозорості, підзвітності та ефективності діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та суб'єктів господарювання державної і комунальної форми власності й управління.
  • Item
    До питання облікової політики підприємств державного сектору економіки
    (Центрально-Українське видавництв, 2022) Смірнова, І. В.; Олейніченко, Д. О.
    Розглянуто особливості формування та використання облікової політики підприємств державного сектору економіки, що виступає однин із основних елементів забезпечення ефективності діяльності бюджетних установ. Досліджено підходи до трактування цього терміну як у вітчизняному законодавстві, так і згідно міжнародних стандартів, а також з точки зору практичного використання.
  • Item
    Проблеми обліково-аналітичного трактування категорій «оплата праці» та «заробітна плата» в бюджетних установах 2022
    (Центрально-Українське видавництво, 2022) Смірнова, Н. В.; Олейніченко, Д.
    У тезах досліджено проблемні питання обліково-аналітичного трактування категорій «оплата праці» та «заробітна плата» в бюджетних установах. Розглянуто підходи до розуміння цих термінів з точки зору їх економічного змісту, а також особливості їх застосування у сфері бухгалтерського обліку та аудиту.
  • Item
    Очікування підприємств промисловості щодо перспектив розвитку їх ділової активності: аналітичний аспект
    (ДБТУ, 2024) Лисенко, А. М.
    В тезах наголошується на тому, що розрахунок індикаторів ділових очікувань здійснюється з метою отримання зіставної з даними країн-членів ЄС статистичної інформації стосовно тенденцій ділової активності промислових підприємств України. Розглянуто 13 складових, які застосовують органи статистики при визначенні очікувань промислових підприємств щодо перспектив розвитку їх ділової активності за видами економічної діяльності та основними промисловими групами. При здійсненні розрахунку індикатора ділової впевненості застосовується непрямий метод сезонного коригування. З урахуванням сезонно скоригованих значень визначають середнє арифметичне значення за допомогою функції СРЗНАЧ у Excel. Для визначення індикатора ділового клімату проводиться факторний аналіз в SPSS.
  • Item
    Концепція сталого розвитку як основа збалансування інтересів сучасних потреб людства та майбутніх поколінь
    (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2024) Берестенко, А.; Лисенко, А. М.
    Автори дослідили сутність поняття "сталий розвиток" у контексті його розгляду як однієї з найбільш перспективних ідеологій XXI століття, здійснили огляд Глобальних цілей сталого розвитку до 2030 р., проголошених резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 70/1 від 25.09.2015 р., зробили акцент на особливостях їх адаптації до умов України.
  • Item
    Customs value calculation problems amid foreign trade accounting, taxation harmonization and using innovative technologies
    (Socioworld, 2020) Васильєв, М. В.; Vasyliev, M.
    The article is dedicated to the research of customs value calculation problems amid foreign trade accounting and taxation harmonization current state. Comparative analysis of customs value and historical costs was made. Main differences, characterizing each of the categories for its characteristics, were revealed. Measures to help improve the process of value calculation were offered. Ways to improve current legislation to further foreign trade accounting and taxation harmonization were defined. We suggested to use innovative technologies for solving problem. Стаття присвячена дослідженням проблем визначення митної вартості в контексті сучасного стану гармонізації обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. В статті проведено порівняльний аналіз формування митної вартості та історичної собівартості. Визначені основні різниці, притаманні кожній категорії за її характеристиками. Запропоновані заходи для поліпшення процесу визначення митної вартості. Наведені шляхи до покращення сучасного законодавства з метою подальшої гармонізації бухгалтерського обліку та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. Запропоновано використовувати інноваційні технології для вирішення описаної проблеми.
  • Item
    Митний контроль імпорту товарів: організаційні форми, основні етапи та принципи здійснення
    (Isret, 2020) Васильєв, М. В.; Vasiliev, M.
    В статті проаналізовані вимоги чинного законодавства про порядок здійснення митного контролю. Розглянуто нормативно-правове визначення митного контролю та наведений порівняльний аналіз підходів до цього визначення в роботах сучасних вітчизняних науковців. Досліджені особливості та порядок здійснення митного контролю при ввезенні товарів на територію України та їх розміщення у митному режимі «імпорт». Запропоновано групування основних принципів митного контролю відповідно до їх суті. Окреслений перелік проблем, які перешкоджають підвищенню ефективності митного контролю. The article analyzes the requirements of the current legislation on the procedure for customs control. The normative-legal definition of customs control is considered and a comparative analysis of approaches to this definition in the works of modern domestic scientists is given. Peculiarities and procedure of customs control during the import of goods into the territory of Ukraine and their placement in the customs regime "import" were studied. Grouping of the main principles of customs control according to their essence is proposed. The list of problems that hinder the improvement of the efficiency of customs control is outlined.
  • Item
    Податкові надходження як невід’ємний компонент формування прогнозів розвитку соціально-економічних систем
    (НАУ, 2024) Лисенко, А. М.; Поярков, М.
    Авторами систематизовано основні компоненти комплексу прогнозів розвитку соціально-економічних систем, досліджено податкові надходження як складову доходів зведеного бюджету України, акцентовано увагу на їх важливій ролі у забезпеченні соціальних стандартів та формуванні прогнозів розвитку соціально-економічних систем.
  • Item
    Ключові переваги та ризики цифровізації економіки
    (НАУ, 2024) Буберенко, А.; Чевільча, Р.; Лисенко, А. М.
    Авторами систематизовано ключові переваги упровадження процесу цифровізації для бізнесу й громадськості, виокремлено рівні цифровізації економіки та їх складові компоненти, акцентовано увагу на основних ризиках, що супроводжують процес цифровізації.