Навчально-методичні матеріали кафедри міжнародних економічних відносин

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 47
  • Item
    Кваліфікаційна робота. Магістри
    (ЦНТУ, 2024) Миценко, І. М.; Насипайко, Д. С.; Решитько, Т. В.; Соколовська, О. М.
    Методичні рекомендації містять: мету й завдання кваліфікаційної роботи та основні етапи виконання; рекомендації щодо написання основних розділів кваліфікаційної роботи; вимоги до оформлення кваліфікаційної роботи; етапи процедури рецензування і захисту кваліфікаційної роботи.
  • Item
    Кваліфікаційна робота. Бакалаври
    (ЦНТУ, 2024) Бабець, І. Г.; Насипайко, Д. С.; Решитько, Т. В.; Сухомлин, М. О.
    Методичні рекомендації містять: мету виконання і захисту кваліфікаційної роботи та основні етапи виконання кваліфікаційної роботи; вимоги до написання кваліфікаційної роботи; вимоги до оформлення кваліфікаційної роботи; етапи процедури рецензування і захисту кваліфікаційної роботи.
  • Item
    Міжнародна макроекономіка
    (ЦНТУ, 2023) Миценко І. М.; Решитько Т. В.
    Навчальна дисципліна "Міжнародна макроекономіка" є складовою частиною освітньо - професійної програми „Міжнародні економічні відносини”, освітній ступінь – магістр. Міжнародна макроекономіка є складовою фундаментальних економічних дисциплін: економічної теорії, мікро-, макроекономіки та виступає проміжною ланкою між спеціалізованими курсами таких дисциплін як: міжнародна економіка, міжнародний маркетинг, міжнародний менеджмент, міжнародні економічні відносини тощо. Міжнародна макроекономіка суттєво поширює предмет аналізу теорії міжнародної економіки, здійснює його на рівні взаємодії відкритих національних економік та світового господарства в цілому. Провідне місце в міжнародній макроекономіці посідають: - дослідження феномену сучасної міжнародної валютно-фінансової системи; - вивчення проблем щодо валютного курсу та механізму його утворення, стану платіжного балансу, які визначають місце національних економік у світогосподарських зв’язках; - аналіз міжнародних фінансових ринків, торгівлі конкретними фінансовими інструментами – валютою, кредитами, цінними паперами; - функціонування відкритої національної економіки та світового господарства в цілому.
  • Item
    Міжнародні економічні відносини
    (ЦНТУ, 2023) Насипайко, Д. С.
    Поглиблення міжнародної господарської співпраці дозволяє використовувати світовий досвід щодо здійснення регіональних перетворень. Це обумовлює зростання ролі міжнародних економічних відносин та їх вивчення в контексті розвитку вітчизняної економіки. Звичайно, Україна, як член світового співтовариства не повинна стояти на узбіччі сучасних процесів глобалізації, а має вести активний пошук форм і методів участі в міжнародній співпраці. А, отже до розв’язання проблем міжнародних економічних відносин залучатимуться все більше і більше вітчизняних фахівців. Успішна їх діяльність залежатиме від набутих навичок і вмінь. Вивчення дисципліни «Міжнародні економічні відносини» підвищить рівень компетенції фахівців, стане вагомим фактором їх конкурентоспроможності як в Україні, так і за її межами.
  • Item
    Міжнародна економічна безпека. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2022) Бабець, І. Г.; Соколовська, О. М.
    Мета викладання навчальної дисципліни «Міжнародна економічна безпека» - вивчення студентами теоретико-концептуальних засад формування системи міжнародної економічної безпеки; засвоєння принципів, форм і методів побудови систем міжнародної безпеки; вивчення напрямів, форм і методів вирішення глобальних проблем людства для забезпечення міжнародної економічної безпеки.
  • Item
    Міжнародна економічна безпека. Практичні (семінарські) заняття
    (ЦНТУ, 2022) Бабець, І. Г.; Соколовська, О. М.
    Глобальний вимір поняття «безпека» обумовлений поширенням внаслідок активних процесів інтернаціоналізації загроз, що виникають в межах окремої країни, і прагненням керівництв окремих держав вирішити частину національних проблем незважаючи на порушення інтересів інших учасників міжнародних відносин. Наявність економічного підґрунтя більшості військових конфліктів у сучасному світі, а також дієвість економічних методів для розв’язання суперечок між країнами, підтверджують актуальність вивчення дисципліни «Міжнародна економічна безпека» як основи формування теоретичного підґрунтя діяльності бізнесових та підприємницьких структур із дотриманням критеріїв безпеки в умовах динамічних змін економічної взаємодії країн у системі світових господарських зв’язків.
  • Item
    Основи міжнародної макроекономіки
    (ЦНТУ, 2022) Решитько, Т. В.; Соколовська, О. М.
    Мета викладання дисципліни полягає у формуванні в майбутніх бакалаврів системи фундаментальних фахових знань про механізм функціонування світової економіки на підставі сучасних макроекономічних теорій, обгрунтованих світовою і національною наукою та досвідом міжнародної макроекономічної практики.
  • Item
    Основи міжнародної мікроекономіки
    (ЦНТУ, 2022) Решитько, Т. В.; Соколовська, О. М.
    Міжнародна мікроекономіка суттєво поширює предмет аналізу теорії міжнародної економіки, здійснює його на рівні взаємодії відкритих національних економік та світового господарства в цілому. Мета викладання дисципліни полягає у формуванні в майбутніх бакалаврів системи фундаментальних фахових знань про механізм функціонування світової економіки на підставі сучасних мікроекономічних теорій, обгрунтованих світовою і національною наукою та досвідом міжнародної мікроекономічної практики.
  • Item
    Аналіз та оцінка кон’юнктури світового ринку
    (ЦНТУ, 2022) Романюк, Л. М.; Соколовська, О. М.
    Мета навчальної дисципліни «Аналіз та оцінка кон’юнктури світового ринку» полягає в одержанні студентами знань в галузі аналізу та прогнозування кон’юнктури міжнародних товарних ринків, механізмів, факторів формування ринкової кон’юнктури, інститутів та інструментів регулювання кон’юнктури товарних ринків, принципів побудови прогнозних моделей кон’юнктури, методів та форм презентації кон’юнктурного аналізу та інформації.
  • Item
    Зовнішньоекономічна діяльність суб’єктів економіки
    (ЦНТУ, 2022) Насипайко, Д. С.; Соколовська, О. М.
    Сучасні процеси глобалізації світового економічного розвитку не оминають і Україну, яка поступово інтегрується до міжнародної економіки. Основним суб’єктом сучасних міжнародних економічних відносин виступає підприємство як ключова ланка ринкової економіки. Зовнішньоекономічна діяльність суб’єктів економіки є важливою і невід’ємною сферою господарської діяльності, яка при ефективному використанні всього комплексу сучасних форм і методів міжнародного бізнесу здатна позитивно впливати на ефективність виробництва, його технічний рівень, якість продукції, що виробляється. Вихід підприємства на зовнішні ринки сприяє пристосуванню економіки до системи світогосподарських відносин, формуванню економіки відкритого типу. Саме тому розвиток зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів економіки — це суттєвий фактор підвищення ефективності господарської діяльності як на рівні мікроекономіки, так і в масштабах усього народного господарства.
  • Item
    Глобальна економіка та політика міжнародних економічних відносин
    (ЦНТУ, 2021) Миценко, І. М.; Сухомлин, М. О.
    Вивчення дисципліни «Глобальна економіка і політика МЕВ» дає змогу здобувачам набути знання щодо становлення глобальної економіки, потенційних можливостей розвитку національних економік в умовах глобалізації, а також визначити ефективні стратегії для реалізації цих можливостей.
  • Item
    Регіональна економіка та вільні економічні зони. Практика
    (ЦНТУ, 2021) Бабець, І. Г.
    Мета викладання навчальної дисципліни - поглиблення і розвинення знань щодо науково-методологічних засад функціонування соціально-економічних систем регіонів, узгодження загальнодержавної і регіональної політики та інтересів, ресурсного забезпечення та організаційно-економічних механізмів комплексного соціально-економічного розвитку регіонів з урахуванням впливу національних та глобальних чинників.
  • Item
    Регіональна економіка та вільні економічні зони
    (ЦНТУ, 2021) Бабець, І. Г.
    Самостійна робота здобувачів є важливою складовою процесу формування у них системи теоретичних знань і практичних навичок організації діяльності підприємств в умовах змінного оточуючого середовища, яке знаходиться під впливом процесів глобалізації. Важлива роль у трансформації національної економіки належить регіонам, тому в освітніх програмах економічного вузу обов‘язковими мають бути дисципліни, які до певної міри забезпечують регіонально-економічну підготовку фахівців. Однією з таких економічних наук є регіональна економіка.
  • Item
    Оцінка та аналіз міжнародних інвестиційних проектів
    (ЦНТУ, 2021) Бабець, І. Г.
    Здобувачам спеціальності «Міжнародні економічні відносини» в межах вивчення дисципліни «Оцінка та аналіз міжнародних інвестиційних проектів» відповідно, пропонується розробити власні інноваційні проекти з використанням комп’ютерної технології Project Expert, рекомендованої науково-дослідним економічним інститутом Мінекономіки України та Українською Асоціацією спеціальних вільних економічних зон для інвестиційного бізнес-планування.
  • Item
    Міжнародний бізнес та соціальна відповідальність
    (ЦНТУ, 2021) Романюк, Л. М.
    Метою навчальної дисципліни «Міжнародний бізнес та соціальна відповідальність» є формування системи теоретичних знань і практичних навичок соціальної відповідальності, етики міжнародного бізнесу і прав людини в умовах інтеграції концепції стійкого розвитку і набуття ними відповідних професійних компетенцій, що забезпечують формування соціально-відповідальної поведінки.
  • Item
    Економіка підприємства та інноваційна діяльність
    (ЦНТУ, 2021) Романюк, Л. М.
    Інноваційний розвиток є одним із перспективних шляхів економічного зростання підприємств. За рахунок інноваційних перебудов сучасні підприємства можуть створити осередок для росту показників економічного розвитку, підвищити експортний потенціал, вирішити головні проблеми – екологічні, економічні, соціальні. Реалізація інноваційної діяльності є одним з основних чинників конкурентоспроможності продукції, забезпечує ефективність використання виробничих ресурсів, підвищує ступінь адаптованості підприємств до зовнішнього середовища, розширює його можливості щодо виходу на нові ринки продукції, створює умови довгострокової стабільності.
  • Item
    Ділова іноземна мова
    (ЦНТУ, 2021) Соколовська, О. М.
    Мовний матеріал даних методичних вказівок з іноземної мови передбачає комплексне вивчення англійської мови і спрямований на розвиток у слухачів відповідних теоретичних знань, вмінь, навичок та мовну практику у вигляді виконання перекладів в усній та письмовій формах, анотування та реферування документації.
  • Item
    Міжнародні економічні відносини. Виконання курсової роботи
    (ЦНТУ, 2021) Насипайко, Д. С.
    Видання містить рекомендації щодо підготовки, оформлення і захисту курсової роботи. Особливу увагу приділено рекомендаціям щодо вибору теми дослідження та організації виконання й підготовки до захисту курсової роботи. Призначені для здобувачів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 292 «Міжнародні економічні відносини».
  • Item
    Економічна теорія та теорія міжнародних економічних відносин
    (ЦНТУ, 2021) Решитько, Т. В.
    Економічна теорія та теорія міжнародних економічних відносин як одна з дисциплін, що викладаються y вищій школі, має свою специфіку. З одного боку, це дисципліна, яка вивченням питань економічної теорії, макроекономіки та мікроекономіки завершує базову економічну підготовку. З іншого – вона є вихідною, такою, що закладає теоретичний фундамент для подальшого вивчення предметів, у межах яких більш детально розкриваються різні напрями зовнішньоекономічної діяльності.
  • Item
    Ділова іноземна мова. 3 курс
    (ЦНТУ, 2020) Соколовська, О. М.
    Програма з іноземної мови передбачає комплексне вивчення англійської мови і спрямована на розвиток у слухачів відповідних теоретичних знань, умінь, навичок та мовну практику у вигляді виконання перекладів в усній та письмовій формах, анотування та реферування документації. Особлива увага приділяється читанню іноземною мовою літератури з фахової дисципліни.