Навчально-методичні матеріали кафедри фінансів, банківської справи та страхування

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 45
  • Item
    Соціальне страхування. Практичні заняття. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2024) Мельник, Т. А.; Попова, С. П.; Попов, В. М.
    Методичні рекомендації до підготовки на практичні заняття з дисципліни «Соціальне страхування» та до виконання самостійної роботи містять теми, плани практичних занять, завдання для сомостійного виканання, перелік рекомендованої літератури. Сформульовані види самостійної й індивідуальної роботи, дозволяють здобувачу вищої освіти краще опанувати матеріал і розкрити свій власний потенціал. Наведенні тестові завдання допоможуть здобувачу вищої освіти перевірити рівень засвоєння теоретичного матеріалу.
  • Item
    Бюджетна система. Практичні заняття. Самостійна робота
    (ЦНТУ, 2023) Мельник, Т. А.; Попова, С. П.; Попов, В. М.
    Методичні рекомендації до підготовки на практичні заняття з дисципліни «Бюджетна система» та до виконання самостійної роботи містять теми, плани практичних занять, перелік рекомендованої літератури. Сформульовані види самостійної й індивідуальної роботи, дозволяють здобувачу вищої освіти краще опанувати матеріал і розкрити свій власний потенціал. Наведенні тестові завдання допоможуть здобувачу перевірити рівень засвоєння теоретичного матеріалу.
  • Item
    Грошово-кредитні системи
    (ЦНТУ, 2022) Гаврилова, Н. В.; Задорожня, Л. М.; Havrylova, N.; Zadorozhnia, L.
    У навчальному посібнику розглядаються етапи історичного розвитку грошових та кредитних систем зарубіжних країн. Визначені сучасні особливості грошово-кредитних систем США, Європейських країн, Японії, Китаю, Великої Британії, Швейцарії, Ісламських країн, країн Азиатсько-тихоокеанського регіону, країн африканського континенту. Може бути корисним здобувачам вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів, керівникам, менеджерам кредитно-фінансових установ, керівникам підприємств які виконують експортно-імпортні операції, підприємцям. The tutorial discusses the stages of historical development of monetary and credit systems of foreign countries. The modern features of monetary systems of the USA, European countries, Japan, China, Great Britain, Switzerland, Islamic countries, countries of the Asia-Pacific region, countries of the African continent are defined. It can be useful for applicants of higher education of bachelor and master levels, managers, managers of credit and financial institutions, managers of enterprises performing export-import operations, entrepreneurs.
  • Item
    Євроінтеграція та розвиток фінансів. Практичні заняття
    (ЦНТУ, 2023) Мельник, Т. А.
    Методичні рекомендації до підготовки на практичні заняття з дисципліни «Євроінтеграція та розвиток фінансів» і до виконання самостійної роботи містять теми, плани практичних занять, перелік рекомендованої літератури. Сформульовані види самостійної й індивідуальної роботи, дозволяють здобувачу вищої освіти краще опанувати матеріал і розкрити свій власний потенціал. Наведенні тестові завдання допоможуть здобувачу перевірити рівень засвоєння теоретичного матеріалу.
  • Item
    Фінансовий потенціал організації виробництва. Практичні заняття
    (ЦНТУ, 2023) Іщенко, Н. А.
    У методичних вказівках розглянуто: тематика і плани практичних занять, самостійна робота здобувачів, перелік питань до підсумкового контролю знань, критерії оцінювання рівня знань здобувачів, список рекомендованої літератури до вивчення дисципліни. Методичні вказівки “Фінансовий потенціал організації виробництва” рекомендовано для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа та страхування” ОПП “Фінанси, банківська справа та страхування”.
  • Item
    Менеджмент персоналу у сфері фінансів
    (ЦНТУ, 2023) Іщенко, Н. А.
    У методичних вказівках розглянуто: структура навчальної дисципліни, зміст програми навчальної дисципліни, тематика і плани семінарських занять, самостійна робота здобувачів, методичні рекомендації до виконання контрольних робіт для здобувачів заочної форми навчання, орієнтовні питання до підсумкового контролю, критерії оцінювання знань здобувачів, список рекомендованої літератури до вивчення дисципліни. Методичні вказівки “Менеджмент персоналу у сфері фінансів” рекомендовано для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 072 “Фінанси, банківська справа та страхування” ОПП “Фінанси, банківська справа та страхування”.
  • Item
    Методичні рекомендації до виконання та захисту кваліфікаційних робіт. Фінанси, банківська справа та страхування
    (ЦНТУ, 2022) Сибірцев, В. В.; Мельник, Т. А.; Попов, В. М.; Задорожня, Л. М.
    Методичні вказівки визначають мету, завдання, організаційні аспекти написання та захисту кваліфікаційних робіт за другим (магістерським) рівнем вищої освіти. Рекомендовано для здобувачів вищої освіти ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» денної та заочної форм навчання.
  • Item
    Фінанси підприємств
    (ЦНТУ, 2022) Коцюрба, О. Ю.
    «Фінанси підприємств: практикум» розроблено у відповідності до освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) ступеня освіти, галузі знань 07 «Управління та адміністрування» за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». У практикумі наведені теми лекційних занять, практичні завдання та методичні вказівки до їх виконання, завдання для самостійної роботи здобувачів вищої освіти, тематика рефератів та доповідей. Може бути корисним для здобувачів вищої освіти, викладачів, керівників підприємств, фінансистів, економістів, підприємців і всіх тих, хто цікавиться питаннями фінансів підприємств.
  • Item
    Етика професійних комунікацій. Ч. 1
    (ЦНТУ, 2022) Кравченко, В. П.; Задорожня, Л. М.
    У навчальному посібнику розглядаються особливості професійних комунікацій та етики з використанням європейського досвіду. Визначається специфіка співвідношення комунікації і мислення, надаються поради для ефективного спілкування. В навчальному посібнику використовується: англійська мова, запропоновано словник термінів, що сприятеме підвищенню рівня володіння іноземною мовою, розглядається дидактичний матеріал. Наведено список літератури до кожної із розглянутих тем. Може бути корисним здобувачам, керівникам підприємств і організацій, менеджерам, підприємцям і широкому колу читачів.
  • Item
    Етика професійних комунікацій. Ч. 2
    (ЦНТУ, 2022) Кравченко, В. П.; Задорожня, Л. М.
    У навчальному посібнику розглядаються особливості професійних комунікацій та етики з використанням європейського досвіду. Визначається специфіка співвідношення комунікації і мислення, надаються поради для ефективного спілкування. В навчальному посібнику використовуються поради, прийоми, вправи, ігри, кросворди та інші види діяльності, які дають можливість дізнатися більше про етику та ефективні комунікації які допоможуть керувати вашими взаємодіями з іншими та покращити комунікативні навички. Може бути корисним здобувачам, керівникам підприємств і організацій, менеджерам, підприємцям і широкому колу читачів.
  • Item
    Actuarial calculations
    (ЦНТУ, 2022) Kotsiurba, O.; Коцюрба, О. Ю.
    Методичні рекомендації спрямовані на формування системи теоретичних та практичних знань з теорії і практики розрахунку тарифних ставок як основи діяльності страхової компанії та формування страхових резервів для забезпечення стійкості операцій з ризикових та накопичувальних видів страхування. Методичні рекомендації включають зміст дисципліни, методичні рекомендації до підготовки до практичних занять, самостійної роботи здобувачів, написання рефератів, контрольні питання, критеріїї поточного та підсумкового контролю, а також список літератури з дисципліни.
  • Item
    Страхування
    (Ексклюзив Систем, 2022) Мельник, Т. А.; Сибірцев, В. В.
    Навчальний посібник підготовлено відповідно до освітньо-професійної програми «Фінанси, банківська справа та страхування» і робочої програми курсу «Страхування». В ньому викладено теоретичні та практичні основи страхування, страхового ризику, страхового ринку, страхової організації, перестрахування, співстрахування. Розглянуто головні аспекти державного регулювання страхової діяльності, формування доходів, витрат і прибутку страхової організації, управління фінансовою надійністю страховика. Розділи навчального посібника містять питання та тестові завдання для перевірки знань, практичні ситуації, що сприятиме самостійному опануванню матеріалу та дозволить здійснити самоконтроль отриманих навичок. Навчальний посібник призначено для здобувачів, викладачів економічних дисциплін, наукових працівників, аспірантів, докторантів закладів вищої освіти, працівників страхових організацій.
  • Item
    Фінансовий потенціал організації виробництва
    (Ексклюзив-Систем, 2021) Іщенко, Н. А.
    У навчальному посібнику розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування та використання фінансового потенціалу підприємства. Визначено сутність та структуру фінансового потенціалу підприємства. Висвітлено формування та використання майнових ресурсів підприємства, особливості фінансування підприємств за рахунок власного та позикового капіталу, методичні підходи до оцінювання рівня фінансового потенціалу підприємства, особливості організації фінансового контролінгу на підприємстві. Посібник включає контрольні питання по кожній темі, тестові завдання, практичні завдання. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю “Фінанси, банківська справа та страхування”, а також здобувачів інших економічних спеціальностей, викладачів, фахівців в галузі фінансів.
  • Item
    Страхування. Семінарські, практичні та самостійні роботи
    (ЦНТУ, 2019) Мельник, Т. А.; Коцюрба, О. Ю.
    Методичні рекомендації до підготовки на практичні, семінарські заняття та до виконання самостійної роботи містять теми, плани занять, рекомендовану літературу. Запропоновані приклади вирішення розрахункових задач з дисципліни «Страхування». Сформульовані види самостійної та індивідуальної роботи, які дозволяють здобувачам вищої освіти розкрити свій власний потенціал. Наведенні тестові завдання допоможуть перевірити рівень засвоєння матеріалу.
  • Item
    Оцінювання майна. Практичні та семінарські заняття
    (ЦНТУ, 2020) Мельник, Т. А.; Шалімов, В. В.
    Методичні рекомендації до підготовки на практичні та семінарські заняття містять теми, плани занять, рекомендовану літературу. Запропоновані приклади вирішення розрахункових задач з дисципліни «Оцінювання майна». Сформульовані тестові завдання допоможуть перевірити рівень засвоєння матеріалу.
  • Item
    Ціноутворення
    (ЦНТУ, 2018) Кравченко, В. П.
    Запропоновано для підготовки до практичних занять: теми рефератів, запитання для самоконтролю, тестові завдання, задачі, кросворди та перелік рекомендованої літератури.
  • Item
    Банківські операції
    (ЦНТУ, 2018) Кравченко, В. П.
    Висвітлено порядок проведення операцій із залучення коштів юридичних і фізичних осіб, порядок і техніку нарахування відсотків за кредитами, операції банку з цінними паперами та іноземною валютою. До кожного практичного завдання подані задачі та методичні вказівки щодо їх виконання, перелік рекомендованої літератури.
  • Item
    Методичні рекомендації до виконання та захисту випускних кваліфікаційних робіт. Фінанси, банківська справа та страхування
    (ЦНТУ, 2020) Сибірцев, В. В.; Пальчевич, Г. Т.; Фрунза, С. А.; Попов, В. М.
    Методичні вказівки визначають мету, завдання, організаційні аспекти написання та захисту випускних кваліфікаційних робіт за другим (магістерським) рівнем вищої освіти. Рекомендовано для здобувачів вищої освіти ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» денної та заочної форм навчання.
  • Item
    Фінанси соціальної сфери
    (ЦНТУ, 2018) Попова, С. П.; Попов, В. М.
    Навчальна дисципліна "Фінанси соціальної сфери" має на меті дослідження теорії і практики соціальних процесів в невиробничій сфері, соціального захисту деяких категорій працівників в залежності від умов трудової діяльності (зайнятості і безробіття).Засвоєння теоретичних засад фінансових відносин створює основу, на якій базується вивчення фінансових дисциплін, що розкривають конкретні питання організації соціального забезпечення.
  • Item
    Фінанси підприємств. Курсові роботи. 3 курс
    (ЦНТУ, 2023) Коцюрба, О. Ю.; Петренко, Л. М.; Kotsyurba, O.; Petrenkо, L.
    Курсова робота з навчальної дисципліни «Фінанси підприємств» − це творче індивідуальне завдання, яке передбачає розробку сукупності документів (розрахунково-пояснювальної або пояснювальної записки, за необхідності − графічного, ілюстративного матеріалу), та є рішенням конкретної задачі щодо об’єктів діяльності суб’єкта господарювання, що виконане здобувачем вищої освіти самостійно під керівництвом науково-педагогічного працівника згідно із завданням, на основі набутих з даної та суміжних навчальних дисциплін знань та умінь. Написання курсової роботи з дисципліни «Фінанси підприємств» допомагає формувати творче та аналітичне мислення здобувача вищої освіти, перевіряє навички збирання, систематизації, аналізу та інтерпретації використаних джерел, вміння формулювати висновки та пропозиції. Успішне проведення наукового дослідження та написання курсових робіт залежить від чіткого дотримання основних вимог, що ставляться до них. Ці вимоги стосуються насамперед наукового рівня робіт, її змісту, структури, форми викладу матеріалу, а також їх оформлення. Курсова робота за своєю сутністю є завершеним самостійним дослідженням здобувача вищої освіти за однією із важливих фінансових проблем підприємства. На підставі зробленої курсової роботи кафедра визначає рівень підготовки здобувача вищої освіти, ступінь володіння ним теоретичних знань та вмінь використовувати набуті в процесі навчання знання для виконання фінансового аналізу певного підприємства, прийняття раціональних фінансово-управлінських рішень.