Навчально-методичні матеріали кафедри екології, охорони навколишнього середовища та здорового способу життя

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 56
  • Item
    Ввідний контроль на заняттях у спеціальній медичній групі
    (ЦНТУ, 2023) Мотузенко, Т. Є.
    В методичних рекомендаціях розкриваються перевірка та оцінка фізичного стану здобувачів ВО, які за станом здоров'я віднесені до спеціальної медичної групи. Необхідними елементами фізичного виховання студентів, що мають відхилення в стані здоров'я, є ввідний контроль. Який дає комплексну інформацію, що дозволяє оцінювати «здоров'я» здобувачів і визначати їх біологічний вік. Фізичне виховання економічно найдоцільніший та найефективніший спосіб профілактики та лікування захворювань, зміцнення генофонду нації, розв'язання багатьох соціальних проблем. Засоби фізичної культури, що застосовуються в спеціальних медичних групах, відрізняються лише методикою. Поступове підвищення обсягу та інтенсивності фізичного навантаження дає змогу розірвати порочне коло рухової недостатності, змінити ставлення молоді до свого здоров'я, сформувати стійку мотивацію до здорового способу життя.
  • Item
    Оволодіння грою в бадмінтон – шлях до спортивного удосконалення та здорового способу життя
    (ЦНТУ, 2023) Ковальов, В. О.; Липчанська, Л. М.; Мотузенко, Т. Є.
    На сучасному етапі розвитку суспільства погіршення здоров’я населення, зокрема студентської молоді, стало загальнодержавною проблемою. Одним із нагальних завдань Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», схваленої Указом Президента України від 9 лютого 2016 року № 42/2016, є модернізація в навчальних закладах системи фізичного виховання, яка повинна органічно поєднуватися з іншими компонентами здорового способу життя та належного рівня рухової активності. Для вирішення цих завдань потрібно шукати нові, досконалі форми й методи організації навчальних занять, упроваджувати інноваційні моделі спортивно орієнтованого фізичного виховання студентської молоді. Сучасна молодь усе більше тяжіє до «розумних» видів спорту, в яких гармонійно поєднується фізичне та розумове вдосконалення. Одним із таких видів спорту можна вважати бадмінтон. Заняття бадмінтоном вимагають прояву спеціальних фізичних і психологічних якостей: загальної витривалості, спритності та координації, оперативного та аналітичного мислення, креативності, стійкості уваги, швидкості реакції і високого рівня здоров’я. Бадмінтон є своєрідним «університетом» руху людського тіла, засобом навчання різноманітних рухових навичок. Чим вони вищі за своїм рівнем і чим багатший їх запас, тим успішніше людина оволодіває незнайомими для нього руховими завданнями. Динаміка дій у бадмінтоні дозволяє швидко довести потрібні рухи до автоматизма і тим самим звільнити свідомість для вирішення інших завдань. У сучасних умовах усе більшій кількості професій необхідне тонке м’язове чуття кисті руки та 6 пальців, на основі яких удосконалюється якість рухової діяльності. Мабуть, жодний вид спорту не має такої багатої палітри руху кисті, мікрорухів пальців, завдяки чому можна стверджувати, що бадмінтон є моделлю професійно орієнтованого фізичного виховання розвитку бадмінтону, визначається зміст навчання техніки та методики цього виду спорту, розвиток фізичних якостей, необхідних для ефективного оволодіння основами гри у процесі спортивно орієнтованого фізичного виховання у вищих навчальних закладах. Посібник містить методичні рекомендації, що стосуються початкового навчання грі та спортивного удосконалення, а також рекомендації із загальної та спеціальної фізичної підготовки. Розкриваються основні тенденції розвитку бадмінтону, визначається зміст навчання техніки та методики цього виду спорту, розвиток фізичних якостей, необхідних для ефективного оволодіння основами гри у процесі спортивно орієнтованого фізичного виховання та здорового способу життя. Наведено також стислі правила гри та проведення змагань.
  • Item
    Розв`язання проблеми дефіциту рухової активності засобами фізичного виховання
    (ЦНТУ, 2023) Махно, В. В.
    У даних методичних рекомендаціях представлено теоретичний аналіз особливостей сучасної фізичної підготовки майбутніх фахівців і шляхів підтримки рухової активності студентської молоді. Обґрунтовано, що активізація студентів до самостійних занять фізичними вправами має використовувати різноманітні інноваційні фізкультурно-оздоровчі технології, сучасні форми та методи навчання – інтегровані заняття, інтерактивні форми навчання, використання інформаційно-комунікаційних технологій, інноваційні підходи до оцінювання соматичного здоров’я. Доведено, що ефективність самостійної роботи студентів досить низька, вона супроводжується підвищеними тимчасовими витратами, як студентів на її виконання, так і викладачами на контроль за її виконанням. Важливу роль у підвищенні продуктивності праці студентів, при самостійній роботі відіграє методичне забезпечення навчального процесу. Наразі особливого значення набуває процес розробки і впровадження в педагогічну практику досконалішої методики фізичного виховання, яке охоплює фізіологічну, психологічну, соціальну та педагогічну сторони та забезпечує підвищення якості навчально-виховної роботи, активізує пізнавальну діяльності студентів, розвиває їх розумові і фізичні здібності. При цьому важлива роль відводиться формуванню у студентів умінь і навичок самостійної роботи. Встановлено, щоб досягнути оздоровчого ефекту в процесі самостійного виконання фізичних вправ можна лише при дотриманні основних принципів: систематичності, поступовості, адекватності і різнобічної спрямованості тренувань. Таким чином запропонована технологія підготовки здобувачів вищої освіти до самостійних занять фізкультурно-оздоровчою діяльністю має бути комплексною з використанням великої кількості засобів і методів впливу на особистість. Залучення здобувачів вищої освіти до самостійних занять фізкультурно-оздоровчою діяльністю передбачає застосування комплексу виховних впливів, розробки програми занять, співвідношення засобів тренування, дозування навантажень і є засобом формування у студентської молоді потреби до систематичних занять фізичною культурою на базі створення уявлень про здоровий спосіб життя.
  • Item
    Олімпійський рух в Україні. Участь спортсменів України в Олімпійський іграх
    (ЦНТУ, 2022) Ковальов, В. О.; Мотузенко, Т. Є.; Kovalov, V.; Motuzenko, T.
    В методичних рекомендаціях йдеться про олімпійський рух, як громадський рух, метою якого є сприяння поширенню серед населення здорового способу життя, розвитку фізичної культури та спорту вищих досягнень на засадах і принципах Олімпійської хартії. Олімпійський рух очолює Міжнародний олімпійський комітет, якому підпорядковані 206 національних олімпійських комітетів. Вони утворюють також Асоціацію національних олімпійських комітетів. З нагоди 100-річчя олімпійського руху виникла Всесвітня асоціація олімпійців, що об’єднує учасників літніх і зимових Олімпійських ігор зі всіх країн світу через їхні національні асоціації олімпійців. Національний олімпійський комітет України координує діяльність федерацій олімпійських видів спорту в Україні та Асоціацію олімпійців України. Олімпійський рух регулюється Законом України «Про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні» (2000).
  • Item
    Методичні рекомендації для проведення практичних занять дисципліни Українська мова (за професійним спрямуванням)
    (ЦНТУ, 2023) Бабич, Т. В.
    Закріплення української мови в усіх сферах життєдіяльності людини та впровадження її у професійну діяльність кожного фахівця сформує нову генерацію конкурентноспроможних, грамотних, компетентних, які б досконало володіли українською літературною мовою висококваліфікованих спеціалістів. Курс «Українська мова (за професійним спрямуванням)» переносить традиційні акценти із засвоєння норм української літературної мови на формування навичок професійної комунікації, на розвиток культури мови, мислення та поведінки особистості, студіювання особливостей фахової мови.
  • Item
    Українська мова (за професійним спрямуванням). Практичні роботи
    (ЦНТУ, 2023) Бабич, Т. В.
    Закріплення української мови в усіх сферах життєдіяльності людини та впровадження її у професійну діяльність кожного фахівця сформує нову генерацію конкурентноспроможних, грамотних, компетентних, які б досконало володіли українською літературною мовою висококваліфікованих спеціалістів. Курс «Українська мова (за професійного спрямування)» переносить традиційні акценти із засвоєння норм української літературної мови на формування навичок професійної комунікації, на розвиток культури мови, мислення та поведінки особистості, студіювання особливостей фахової мови.
  • Item
    Українська мова. Навчальний посібник
    (ЦНТУ, 2022) Бабич, Т. В.
    Навчальний посібник «Українська мова (за професійним спрямуванням)» містить загальні поняття, положення і засади курсу фахової української мови для економічних спеціальностей. Призначений для закріплення та засвоєння здобувачами вищої економічної освіти писемного й усного професійного мовлення, оволодіння стратегією і тактикою комунікації, формування високої мовної культури, навичок висловлюватися точно і логічно, формування здатності аналізувати інформацію зі сфери економічних відносин, формування навичок використання джерел сучасної економічної, фінансової сфер, становлення засад висловлюватися точно і логічно, розвитку абстрактного мислення, реалізації творчого потенціалу, засвоєння фахової термінології, вироблення навичок оптимальної мовної поведінки у професійній сфері. Для здобувачів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей рівня освіти «бакалавр».
  • Item
    Ресурсоефективні та чисті технології
    (ЦНТУ, 2022) Кропівний, В. М.; Медведєва, О. В.; Гречка, А. І.; Кропівна, А. В.; Скрипник, О. В.
    Навчальний посібник спрямований на розкриття суті ресурсоефективних та чистих технологій, їх вплив на навколишнє середовище, проводиться аналіз ефективності поновлюваних джерел енергії. Метою даного навчального посібника є ознайомлення студентів з питаннями застосування ресурсоефективних та чистих технологій і шляхи їх вирішення. Розглядається ефективність впровадження ресурсоефективних та чистих технологій в умовах сучасних викликів розвитку світової економіки та даються рекомендації щодо перспективних шляхів досягнення ресурсо- та енергозбереження.
  • Item
    Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища. Лабораторні роботи
    (ЦНТУ, 2021) Мартиненко, С. А.; Тунік, Т. М.; Мірзак, Т. П.
    Лабораторні заняття допомагають засвоїти засоби використання приладів для вимірювання параметрів навколишнього середовища. Пропонуються сучасні методи обробки отриманої інформації. Наведено приклади розрахунку забруднення навколишнього середовища викидами автотранспорту, шумового, електромагнітного забруднень. Завдання виконуються в аудиторії та допомагають отримати навички поводження з відповідними приладами та методами обробки отриманої інформації.
  • Item
    Сучасні технології захисту атмосфери
    (ЦНТУ, 2019) Мартиненко, С. А.
    Підручник спрямований на формування системи теоретичних знань та набуття навичок у області інженерних підходів до застосування сучасних технологій з ефективного захисту атмосфери від техногенного впливу.
  • Item
    Українська мова (професійного спрямування)
    (ЦНТУ, 2021) Бабич, Т. В.
    Навчальний посібник «Українська мова (професійного спрямування)» призначений для студентів технічних спеціальностей та покликаний сформувати високу загальну мовну культуру, навчити висловлюватися точно і логічно, сформувати свідоме ставлення до повсякденної практики спілкування рідною мовою, розвитку абстрактного мислення, реалізації творчого потенціалу, засвоєння фахової термінології, вироблення навичок оптимальної мовної поведінки у професійній сфері. Для студентів вищих навчальних закладів технічних спеціальностей рівня освіти «бакалавр».
  • Item
    Системний аналіз якості навколишнього середовища
    (ЦНТУ, 2021) Медведєва, О.; Кропівний, В.; Мірзак, Т.; Немировський, Я.
    У навчальному посібнику викладено основні теоретичні положення дисципліни «Системний аналіз якості навколишнього середовища», розглянуто особливості здійснення системного аналізу та основи моделювання і прогнозування екологічних процесів. Посібник буде корисним здобувачам вищої освіти другого (магістерського) рівня, а також іншим науковцям, що здійснюють екологічні дослідження.
  • Item
    Хімічні процеси в будівельній галузі
    (ЦНТУ, 2020) Тунік, Т. М.; Медведєва, О. В.; Кропівний, В. М.; Кирнасовська, Т. Є.
    Хімічні процеси є основою будь-якого виробництва, зокрема будівельних матеріалів та технологій у будівництві. В посібнику розглянуті у стислій формі основи виробництва деяких будівельних матеріалів, їх властивості використання у будівельній галузі.
  • Item
    Лабораторний практикум з хімії
    (ЦНТУ, 2021) Тунік, Т. М.; Медведєва, О. В.; Кропівний, В. М.; Немировський, Я. Б.; Мартиненко, С. А.; Кирнасовська, Т. Є.
    Лабораторний практикум з хімії. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів всіх технічних спеціальностей, які вивчають дисципліну «Хімія».
  • Item
    Сучасні методи захисту атмосфери. Курсова робота
    (ЦНТУ, 2019) Мартиненко, С. А.
    Викладено методика розрахунку кількості шкідливих викидів котельні з заданими по варіантах параметрами та кількістю палива. Показано приклад розрахунку висоти труби.
  • Item
    Техноекологія. Курсова робота
    (ЦНТУ, 2019) Мартиненко, С. А.; Мірзак, Т. П.
    Задача курсової роботи – підвищити рівень технологічної підготовленості на основі аналізу роботи виробництв при використанні сильнодіючих отрутних речовин, АЕС. Виконати необхідні розрахунки зони ураження при аварії. Надати відповідні рекомендації дій населення в залежності від масштабу аварії.
  • Item
    Методика проведення занять з футболу зі студентами ЦНТУ в академічних групах та самостійно
    (ЦНТУ, 2017) Махно, В. В.
    В методичних вказівка розкривається методика проведення занять з футболу зі студентами ЦНТУ в академічних групах та самостійно. Що є надзвичайно важливо в навчанні техніки рухів в футболі особливо коли час для навчання в академічних заняттях обмежений. Надаються рекомендації щодо самостійних занять та опанування технікою окремих вправ та складових елементів гри у футбол.
  • Item
    Фізична культура і основи здорового способу життя студента. Методика самоконтролю в процесі занять фізичними вправами
    (ЦНТУ, 2018) Бойко, Ю. Ж.; Дейкун, Р. Л.; Липчанська, Л. М.; Мотузенко, Т. Є.
    В методичних вказівках розкривається поняття про фізичну культуру та здоровий спосіб життя та їх значимість для життєдіяльності студента. Приводяться форми активного відпочинку, методи самоконтролю в процесі заняття фізичними вправами. Наводяться основні компоненти здорового способу життя, описується розвиток оздоровчої фізичної культури та оздоровчо-рекреаційних заходів.
  • Item
    Техніка виконання основних рухів та прийомів у баскетболі
    (ЦНТУ, 2020) Ковальв, В. О.; Остроухов, О. В.
    В методичних вказівках описані основні елементи та рухи при грі в баскетбол. Даються рекомендації щодо техніки вправ та послідовності їх виконання. Наводяться основні помилки та методи їх усунення.
  • Item
    Організація занять з прикладної фізичної підготовки
    (ЦНТУ, 2020) Ковальв, В. О.; Липчанська, Л. М.; Мотузенко, Т. Є.; Остроухов, О. В.
    В методичних рекомендаціях розкривається сутність професійно прикладної фізичної підготовки з урахуванням умов праці. Формулюються основні поняття та даються методики розвитку основних фізичних якостей. Наводяться комплекси фізичних вправ щодо зміцнення фізичного стану здоров’я.