Food Problem in Japan: Reasons of Appearance and the Ways of Solving

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Stezhko, N.
Стежко, Н. В.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ПДАБА

Abstract

The article discloses the peculiarities of solving food problem in Japan. The problem of food self-sufficiency in this country is very important as the coefficient of food self-sufficiency which reflects the share of domestic products is decreasing. It was established that the country does not have enough agrarian potential for the full self-sufficiency of food for population but it takes measures for maximum possible reduction of the import dependence. The main direction of the development of the Japanese’s agriculture has protectionist character. The objective of the article is to investigate the forms and methods of state regulation of food safety supply in Japan and to formulate recommendations to solve food problems of the country in the conditions of globalization. In the process of research we used a complex approach which provides systematization of the results which lets disclosing the peculiarities of aggravation of the food problem in Japan. Generalization of facts and links was made with the help of interpretation of methods such as dialectic and structural, historical and logical. The research lets to define that despite certain reduction of state support, the government as earlier regulates domestic prices on food, limits the import of food products with the help of customs and tariff regulation, executes direct payments to farmers in form of various subsidies. But these measures are not the only way to save Japanese agriculture. Another important trend in agricultural development is an in-depth raise of production efficiency and product competitiveness. This is supported by the state funding of scientific and research activity in the agricultural sphere and introduction of latest achievements into production. У статті досліджено особливості вирішення продовольчої проблеми в Японії. Проблема самозабезпеченості продовольством в цій країні стоїть досить гостро, оскільки коефіцієнт самозабезпечення продовольством, що відбиває частку вітчизняних продуктів у загальному споживанні, знижується. Встановлено, що країна не володіє достатнім аграрним потенціалом для повного самозабезпечення населення продовольством, однак вживає заходів для максимально можливого зменшення залежності від імпорту. Основний курс розвитку сільського господарства Японії має протекціоністський характер.

Description

Keywords

food safety, agrarian policy, agricultural reform, agricultural production, protectionism, продовольча безпека, аграрна політика, сільськогосподарське виробництво, протекціонізм, сільськогосподарська реформа

Citation

Stezhko, N. Food Problem in Japan: Reasons of Appearance and the Ways of Solving / N. Stezhko // Економічний простір : зб. наук. пр. – Дніпропетровськ, 2014. – № 91. – С. 31-38.