Основи комп’ютерної схемотехніки

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Жесан, Р. В.
Голик, О. П.
Зубенко, В. О.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ЦНТУ

Abstract

В даних методичних вказівках для виконання лабораторних робіт використовується програма Electronics Workbench (електронний конструктор), яка дозволяє реалізувати технологію інтерактивної, тобто безпосередньо на екрані модельованої, побудови електричних схем.

Description

Метою лабораторного практикуму є закріплення та поглиблення базових знань з основ комп’ютерної схемотехніки й отримання навиків з практичного їх застосування. Оскільки спеціальності 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 172 «Телекомунікації та радіотехніка» мають за мету підготовку фахівців високої кваліфікації, курс «Основи комп’ютерної схемотехніки» повинен ознайомити студента з цифровими методами, моделями та пристроями, які дозволили б у інших базових курсах розглядати різноманітні застосування засобів комп’ютерної схемотехніки. Лабораторні установки з фіксованим набором схемних елементів і певним набором вимірювальних приладів суттєво обмежують можливості навчального процесу. При використанні комп'ютерної програми конструювання електронних схем реалізується принципово новий підхід в розв'язанні навчальних задач. На екрані монітора може бути побудована електрична принципова схема пристрою будь-якої складності, параметри елементів якої можуть задаватися і змінюватися в широкому діапазоні значень. При цьому вимірювання основних електричних параметрів можливе одночасно в необмеженій кількості точок. В даних методичних вказівках для виконання лабораторних робіт використовується програма Electronics Workbench (електронний конструктор), яка дозволяє реалізувати технологію інтерактивної, тобто безпосередньо на екрані модельованої, побудови електричних схем.

Keywords

алгоритм, система числення, тригер, схемотехніка, регістр, лічильник, дешифратор, суматор, логічні елементи, булева алгебра

Citation

Основи комп’ютерної схемотехніки : метод. вказ. до виконання лаб. робіт : для студ. ден. та заоч. форми навч. за спец. : 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 172 «Телекомунікації та радіотехніка» / [уклад. : Р. В. Жесан, О. П. Голик, В. О. Зубенко] ; М-во освіти і науки України, Центральноукраїн. нац. техн. ун-т, каф. автоматизації вироб. процесів. – Кропивницький : ЦНТУ. - 2019. - 60 с.