Наукові публікації кафедри ЕП
Permanent URI for this collectionhttps://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/957
Browse
Item Business key success factors: essence and issues(CUNTU, 2016) Bugaeva, M.; Бугайова, М. В.Item Cloud technologies as a tool for human, society and economy development(ХНУ, 2021) Luchyk, S.; Semykina, M.; Luchyk, V.; Семикіна, М. В.Item Coffee tourism in Lviv in the сontext of world сoffee tourism(UMCS, 2020) Rutynskyi, M.; Kushniruk, H.; Рутинський, М. Й.In recent years, the interest of tourists in one of the forms of gastronomic (culinary) tourism – coffee tourism – has been growing in Lviv. It develops on the basis of interesting recipes created over many decades, the traditions of making, serving and tasting of coffee, as well as famous coffee houses. The paper describes the stages of development of coffee tourism in Lviv from the nineteenth century to 2020. The concepts and defi nitions related to this form of tourism are discussed. The target audience of coffee tourism is identifi ed. Features and important elements of the resource base for the development and functioning of coffee tourism in Lviv are characterized. Particular attention is paid to the activities of the local community and business, which work together on a strategy for the development and promotion of specialized infrastructure, tourist products – specialized goods and services, as well as coffee tourism events. The aim of this strategy is to create a comfortable urban hospitality space that will be welcoming to both citizens and tourists; presentation to the world of more than two hundred years of multiethnic coffee culture of Lviv and the unique coffee urban environment of the city whose historical center is included in the UNESCO World Heritage Site. The article summarizes representative statistics, data on the state of the coffee tourism offer in Lviv, and discusses the results of a survey on the functioning of coffee tourism in Lviv. W ostatnich latach we Lwowie wzrosło zainteresowanie turystów jedną z form turystyki gastronomicznej (kulinarnej) – turystyką kawową. Jest ona rozwijana nie tylko w oparciu o ciekawe, opracowywane przez wiele dekad receptury i przepisy dotyczące przygotowania oraz serwowania kawy, lecz także przez słynne kawiarnie.W artykule opisano etapy rozwoju turystyki kawowej we Lwowie od dziewiętnastego stulecia do 2020 r. Omówiono koncepcje i pojęcia związane z tą formą turystyki, zidentyfi kowano grupy docelowe zainteresowanych nią osób. Scharakteryzowano też cechy i ważne elementy zasobów wykorzystywanych do rozwoju turystyki kawowej we Lwowie oraz sposób jej funkcjonowania. Szczególną uwagę zwrócono na działania lokalnej społeczności i branży, współpracujących na rzecz opracowania strategii rozwoju, obejmującej promocję, rozszerzanie specjalistycznej infrastruktury, kreowanie produktów turystycznych – specjalistycznych towarów i usług, a także wydarzeń związanych z turystyką kawową. Celem tej strategii jest stworzenie jak najlepszych – przyjaznych zarówno dla mieszkańców, jak i dla turystów – warunków pobytu, umożliwiających zaprezentowanie na skalę światową ponad dwustuletniej wieloetnicznej kultury kawowej Lwowa, osadzonej w jego historycznym centrum wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO. W artykule zestawiono reprezentatywne dane statystyczne i dane dotyczące stanu oferty turystyki kawowej we Lwowie oraz omówiono wyniki badań sondażowych dotyczących funkcjonowania turystyki kawowej we Lwowie.Item Corporate culture as instrument of regulation of social and labor relations(CUNTU, 2016) Belyak, T.; Беляк, Т. О.Item Determination of the directions of the genesis of trade cooperation and the world economy in the conditions of neoprotectionism(ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2023) Hutsaliuk, O.; Petlenko, T.; Bondar, Yu.; Гуцалюк, О. М.; Петленко, Т. Г.; Бондар, Ю. А.The study considered a generalization of scientific provisions and an in-depth examination of the main factors of structural shifts in international trade in services and trade cooperation of Ukraine in the context of the development of international economic relations and neo-protectionism. It was determined that neoprotectionism, aimed at stimulating innovation and the development of competitive industries, can become an effective tool for achieving sustainable and balanced economic development. Проблема. Одним із основних завдань сучасної зовнішньоекономічної політики України є побудова відносин стратегічного партнерства з інтеграційними об’єднаннями та окремими країнами, співробітництво з якими є важливим для розвитку національної економіки. Тому головними рушійними силами розвитку ринку міжнародних послуг на даному етапі повинні бути високоякісний людський капітал, інвестиції в нематеріальні активи, ефективний внутрішній нагляд, розвиток інформаційно-комунікаційної інфраструктури, якість інституційного середовища, національна політика тощо. Наукова школа неопротекціонізму включає заходи щодо стимулювання експорту та залучення іноземних інвестицій для підтримки зростання національної економіки. Метою статті є узагальнення наукових положень та поглиблений аналіз основних факторів структурних зрушень у міжнародній торгівлі послугами та торговельному співробітництві України в контексті розвитку міжнародних економічних відносин та неопротекціонізму. Результати. У дослідженні розглядаються тенденції глобалізації світової економіки, яка посилюється з відкритістю національних ринків та економічною взаємозалежністю. Завдання сучасної зовнішньоторговельної політики України полягають у розбудові відносин стратегічного партнерства з інтеграційними об’єднаннями та окремими країнами, співпраця з якими є важливою для розвитку національної економіки. Визначено, що міжнародна торгівля створює матеріальну основу міжнародних економічних відносин, що призводить до зростання інтеграції національних економік у світову економіку, формування якої безпосередньо випливає з подальшого поглиблення міжнародного поділу праці. Визначено, що неопротекціонізм, спрямований на стимулювання інновацій та розвиток конкурентоспроможних галузей, може стати ефективним інструментом для досягнення сталого та збалансованого економічного розвитку. Наукова новизна. Отримали подальший розвиток основні аспекти генезису розвитку неопротекціонізму. Розглянуто етапи реалізації рівня розвитку міжнародних торговельно-економічних відносин та визначено роль некомерційних організацій у розвитку світової економіки в умовах неопротекціонізму. Висновки. Визначено, що торговельно-економічні відносини є матеріальною основою міжнародної економічної інтеграції, яка зазвичай починається з лібералізації взаємної торгівлі, зняття обмежень на рух товарів, послуг, капіталу, робочої сили і поступово, за відповідних умов та інтересів країн-партнерів, веде до створення єдиного економічного, правового, інформаційного простору в межах регіону. Встановлено, що міжнародна торгівля – це парадигма розвитку торговельно-економічних відносин країн, які охоплюють весь спектр сфер співробітництва та реалізуються через низку форм, кожна з яких визначається кількістю учасників різноманітних взаємодій – двосторонні та багатосторонні відносини. Правильно сформована стратегія неопротекціонізму може сприяти стійкому і збалансованому розвитку, забезпечуючи економічну стабільність та підвищення якості життя населення країни.Item Development of the infrastructure of Turkish restaurants in the tourist center of eastern Europe: the case of Kyiv(2022) Kushniruk, H.; Rutynskyi, M.; Рутинський, М. Й.Turkish restaurants are actively gaining popularity among consumers in different regions of the world. In recent decades, this trend has been most dynamic in the capitals and major tourist cities of Europe. The Eastern European region is a promising market for investment in the development of the infrastructure of Turkish restaurants. The purpose of the article is to analyze the potential and trends in the market of Turkish cuisine restaurants in Kyiv, one of the representative cities of Eastern Europe, and outline the Post-Covid-19 trends in the transformation of the city’s restaurant business. The capital of Ukraine has been developing as a powerful air hub and center of international tourism, including gastronomic tourism. Since 2014, the share of Turkish cuisine in the structure of the city’s HoReCa sector has been steadily growing. The Covid-19 crisis has become a powerful challenge for the restaurant business. The authors’ research highlights the trend: since the summer of 2021, Turkish restaurants in Kyiv have been showing the highest rates of recovery of Pre-Covid-19 potential both in terms of the number of operating enterprises and the volume of customer turnover. The article acquaints with the modern infrastructure, features and prospects of development of Turkish restaurants in Kyiv.Item Economic strategizing and integration management of hotel and restaurant business enterprises in the hospitality industry system(Ін-т економіки промисловості НАН України, 2024) Hutsaliuk, O.; Bondar, Iu.; Zhurylo, I.; Dub, V.; Гуцалюк, О.; Бондар, Ю.; Журило, І. В.; Дуб, В. В.У сучасних умовах розвитку ринкової економіки суб’єкти господарювання виявили нові характеристики та стали більш гнучкими, орієнтованими на споживачів товарів і послуг, спираючись на обґрунтовані стратегії розвитку. Стратегічне управління є основою бізнесу в 21 столітті. У даній роботі досліджено проблему стратегічного планування та прогнозування корпоративної діяльності на ринку готельно-харчових послуг. Серед них: розбіжності у фонових прогнозах, залежність показників від людського фактору та рівня кваліфікації працівників готельного господарства та громадського харчування, відсутність уніфікованої та достовірної статистичної інформації. На основі дослідження різних методів визначення таких категорій, як «стратегія», «прогноз» і «планування», ми зробили власні визначення таких понять, як «стратегія», «підприємницьке стратегічне планування» і «підприємницьке стратегічне прогнозування». ” та надавати пояснення, виходячи з конкретних обставин діяльності готельного господарства. Запропоновано схему розробки стратегії готельно-ресторанного бізнесу. Згідно з цією схемою всі стратегії залежно від їх типу можна поділити на три групи. До першої групи належать стратегії, при розробці яких використовується лише процес планування, до другої групи - стратегії, відмінною рисою яких є наявність лише процесу прогнозування, до третьої - стратегії, розробка яких включає процес планування та процес прогнозування. При цьому як стратегічне планування, так і стратегічне прогнозування можуть бути як етапом розробки стратегії, так і її кінцевим результатом. In the modern conditions of the development of a market economy, business entities have discovered new characteristics and have become more flexible, focused on consumers of goods and services, relying on sound development strategies. Strategic management is the basis of business in the 21st century. This paper examines the problem of strategic planning and forecasting of corporate activities in the hotel and catering market. Among them: discrepancies in background forecasts, the dependence of indicators on the human factor and the level of qualification of hotel and catering workers, the lack of unified and reliable statistical information. Based on the study of various methods for defining such categories as “strategy”, “forecast” and “planning”, we have made our own definitions of such concepts as “strategy”, “entrepreneurial strategic planning” and “entrepreneurial strategic forecasting” and provide explanations based on the specific circumstances of the hotel industry. A scheme for developing a hotel and restaurant business strategy is proposed. According to this scheme, all strategies, depending on their type, can be divided into three groups. The first group includes strategies, in the development of which only the planning process is used, the second group includes strategies, the distinguishing feature of which is the presence of only the forecasting process, and the third group includes strategies, the development of which includes the planning process and the forecasting process. In this, both strategic planning and strategic forecasting can be both a stage of strategy development and its final result.Item Educational and professional component of labor potential in business(2020) Zapirchenko, L.; Buhaieva, M.; Запірченко, Л. Д.; Бугаєва, М. В.Item Emily Resort – новий гірськолижний курорт України на окраїні міста Львова(Гордієнко Є.І., 2022) Рутинський, М. Й.Item Ensuring sustainable development of the enterprise during the transition to industry 5.0(IIETA, 2023) Marchenko, O.; Guk, O.; Borutska, Yu.; Pacheva, N.; Zaychenko, V.; Зайченко, В. В.The prerequisites for the study were the strengthening of signals for the development of Industry 5.0. The main purpose of the article is to model the sustainable development of the enterprise in the context of the transition to Industry 5.0. To do this, the scientific task will be to select and implement a methodological approach with elements of modeling to ensure sustainable development. The object of the study is the sustainable development of the transportation and travel enterprise. The basis of the methodology is the modern technique of functional modeling of planning and management decision-making. For this, a modern modeling method using graphic language technologies was chosen. The obtained results of the study have elements of novelty through the presented two directions for ensuring sustainable development for a really practicing enterprise. It is determined that the preparation of entrepreneurial and production activities before the introduction of Industry 5.0 is not an easy and fast process, but it is completely justified today. The innovativeness of the results obtained is presented in the form of a sustainable development model.The study has limitations and they consist in using the experience of the previous industrial revolution and exclusively take into account the theoretical vision of Industry 5.0. Further research will include benchmarking to better understand the work of sustainable development.Item European low-cost airlines in Ukraine: features of entry and consolidation in the national market(IGI Global, 2022) Rutynskyi, M.; Kushniruk, H.; Рутинський, М. Й.This chapter is devoted to the issue of entry and activity of European low-cost airlines in the Ukrainian market. Ukraine, with the largest territory and population in Eastern Europe, is an important partner of European countries. The rapid development of air transportation between Ukraine and European countries in the 21st century is based on two factors: 1) high tourist interest in the historical and cultural heritage of Europe and 2) communication of migrant workers, the number of which is steadily growing. The authors reveal the specifics of the entry and development by European airlines of market niches of low-cost transportation in Ukraine in 2008-2021. In particular, the activities of airlines are considered: Ryanair, Wizz Air, German Wings, Meridiana, Ernest Airlines, Vueling Airlines, AegeanAir, Air Baltic, Austrian Airlines, and others. The activity of European low-cost carriers in the number of flights and directions of passenger transportation in Ukraine is evaluated.Item Features of business communication in the hotel and restaurant business(Ін-т економіки промисловості НАН України, 2024) Zaichenko, V.; Buhaieva, M.; Зайченко, В. В.; Бугаєва, М. В.The article focuses on analyzing the specific features of business communication in the hotel and restaurant industry, particularly within the context of Ukraine during martial law. It identifies the key factors that influence effective communication in this sector, such as cultural awareness, clear messaging, emotional intelligence, and the utilization of digital communication tools. The article further explores how the current socio-economic and crisis conditions, including supply chain disruptions, financial instability, and shifts in customer behavior, impact business relations in the hotel and restaurant sector. In response to these challenges, the study provides a set of recommendations for improving communication strategies. These include prioritizing transparency, implementing crisis communication plans, strengthening digital communication channels, focusing on empathy, and adapting service offerings based on customer needs. The recommendations are aimed at enhancing service quality, customer satisfaction, and business stability during periods of uncertainty and conflict. The article concludes that implementing these strategies can significantly improve trust, customer satisfaction, and adaptability in the hotel and restaurant industry. Additionally, fostering stronger community ties, improving team coordination, and maintaining flexibility in operations are crucial for business resilience in times of conflict. Ultimately, the proposed communication strategies are essential for the long-term success and stability of businesses in the sector during wartime. У статті був здійснений аналіз та визначення специфічних особливостей ділової комунікації в готельно-ресторанній індустрії, з особливим акцентом на виклики та динаміку, що спостерігаються в Україні в умовах воєнного стану. Дослідження спрямоване на вивчення ключових факторів, які впливають на ефективну комунікацію в цій галузі, визначення впливу поточних соціально-економічних та кризових умов на ділові відносини, а також надання рекомендацій щодо покращення комунікаційних стратегій з метою підвищення якості обслуговування, задоволеності клієнтів та стабільності бізнесу в умовах невизначеності та конфлікту. На основі аналізу наукової літератури, запропоновано визначати ділову комунікацію як зрозумілий як структурований обмін інформацією та взаємодію між індивідами або групами, які є значущими один для одного та залучені до соціально або професійно важливої діяльності. Її основною метою є сприяння продуктивній співпраці та ухваленню рішень у формальному контексті. Ділова комунікація включає не лише передачу інформації, але й координацію дій, взаємний вплив та застосування етичних і психологічних принципів для забезпечення ефективних, цілеспрямованих взаємодій, які приносять користь як організації, так і учасникам. Таким чином, обґрунтовано, що ділова комунікація відіграє ключову роль у встановленні ефективних професійних відносин, оскільки вона базується на спільному розумінні, спільних цілях та етичних принципах. Було визначено і обґрунтовано, що вплив поточних соціально-економічних та кризових умов на ділові відносини в готельно-ресторанному секторі є глибоким і багатогранним. Основні наслідки включають: порушення ланцюгів постачання; фінансова нестабільність; зміна поведінки споживачів; зростання залежності від цифрової комунікації; нестабільність трудових відносин; адаптація до змін, викликаних кризою; поява нових моделей співпраці. Автор розробив рекомендації щодо покращення комунікаційних стратегій для підвищення якості обслуговування, задоволеності клієнтів та стабільності бізнесу в умовах невизначеності та конфлікту в умовах воєнного часу в Україні. Рекомендації включають: пріоритет надається прозорості та чесності; впровадження планів кризової комунікації; посилення цифрових комунікаційних каналів; акцент на емпатії та емоційному інтелекті; адаптація сервісних пропозицій до потреб клієнтів; використання багатоканальної комунікації; орієнтація на комунікацію, орієнтовану на громаду; посилення внутрішньої комунікації та координації команди; використання зворотного зв'язку; підтримка гнучкості та адаптивності. Застосування цих рекомендацій може значно покращити ділову комунікацію в готельно-ресторанній індустрії, особливо в складних умовах воєнного часу в Україні. Впровадження цих стратегій сприятиме підвищенню довіри, лояльності клієнтів, адаптивності до змін потреб споживачів, зміцненню зв'язків із громадою, посиленню гнучкості, покращенню координації в команді та забезпеченню стабільності бізнесу в умовах конфлікту.Item Formation of strategic change management system at an enterprise(2019) Dzwigol, H.; Shcherbak, S.; Semikina, M.; Vinichenko, O.; Vasiuta, V.; Семикіна, М. В.The conducted research of leadership potential and its scaling at enterprises proves that leadership is required by every subsystem of strategic management of the enterprise. Correlation-regression analysis of the relationship of elements of leadership potential and components of change potentials demonstrated that the greatest mutual effects are observed between leadership potential, human resources, management, innovation subsystems for managers, and personnel and operational subsystems for experts. The conducted studies prove that the leadership potential for each enterprise has its own individual influences. The peculiarities of staffing and constituents of change potential are very influential. The research of the impact of managers’ leadership potential on change potentials states that the key components are in almost all enterprises: personality psycho type and value orientations. Therefore, it is advisable to conclude that leadership potential cannot ensure a lasting status of change potential. For each stage of the life cycle of the activity, both a certain level of potential for change will be inherent and the level of leadership potential will require managerial decisions and influences.Item Hotel and restaurant industry of Ukraine: modernization, innovatization, challenges and losses of the war era(Baltija Publishing, 2025) Rutynskyi, M.; Zaychenko, V.; Рутинський, М. Й.; Зайченко, В. В.Since 2014, The Hotel and Restaurant Industry of Ukraine has been under the largest pressure in the world since the Second World War. The economy of the country, which has experienced large-scale aggression from the last empire of the planet, is making every effort to survive and function properly. This scientific work “sheds light” on how, over the decade of 2014-2024, The Hotel and Restaurant Industry of Ukraine not only survived, but also actively participated in the processes of transformation, modernization, innovation and building partnership relationships with consumers. The main statistical trends of the dynamics of the HoReCa sector of the Ukrainian economy are analyzed. The scale and consequences of the targeted destruction of hotel and restaurant infrastructure facilities from Odessa to Lviv by the russian army with the aim of intimidating and spreading depressive and panic moods among the population of the rear regions of the state are shown. The effectiveness of involving social networks in advertising and information popularization of restaurant business establishments is revealed. In Ukraine, over the past decade, social networks have become a field of fierce competition between hotel and restaurant establishments for the attention of potential consumers. It is social networks that form consumer motivational ratings today and provide businesses with a number of effective tools to stimulate attention to brands. This scientific work analyzes the effectiveness of involving these tools of e-promotion and e-competition in Ukraine. The effectiveness of sales of own products of Ukrainian restaurants and food enterprises through global e-commerce platforms is increasing year by year. Marketplaces have become a field of intense competition between craft producers of gastronomic products for the attention of potential consumers. The article analyzes the potential for the development of a network of craft e-shops on the Etsy platform in the current crisis realities of small businesses in Ukraine.Item Hotel and rеstorant business of Ukraine in the crisis realities of wartime(Baltija Publishing, 2025) Rutynskyi, M.; Рутинський, М. Й.Item Improving the operation of a drum grain dryer with justification of the low-temperature mode parameters(ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР, 2020) Pazіuk, V.; Dub, V.; Tereshkin, O.; Zahorulko, A.; Lebedynets, I.; Pankov, D.; Hotvianska, A.; Дуб, В. В.The proposed engineering and technological solutions are aimed at improving the operation of a low-temperature drum grain dryer by using a combined mechanical vibration exciter, with the further justification of low-temperature regime parameters. Existing vibration technologies imply the high-temperature drying of food grains with further utilization of spent heat carrier for reheating it. In this case, the high-temperature drying of cereals and seed crops (grains, onions, etc.) does not make it possible to maintain high germination, emphasizing the need for low-temperature treatment, which, in this case, reduces the efficiency of spent heat carrier. Therefore, to improve the efficiency of the drying process and technology, it has been proposed to employ vibration low-frequency technologies that ensure seed quality. The trajectory and the kinetic energy of the drum container with a combined mechanical vibration exciter have been calculated for the improved vibratory drum grain dryer. The rational vibration intensity for seed drying providing the following kinetic characteristics has been established: vibration speed, to 0.03 m/s; vibration acceleration, 30 m/s2; vibration intensity, 2.6 m2/s2; at amplitude vibration not exceeding 2 mm. It has been also established that the intense warming of a barley layer occurs at a temperature of 50 °C and a humidity of 13.5 %, the final temperature is 42.4 °C, and, at 40 °C, is, accordingly, 35.4 °C. This has confirmed that the low-temperature drying of barley seeds of the variety "Stalker" (Ukraine) takes place during the periods of constant and falling drying speed characterized by a high level of germination (95...93 %). Запропоновані інженерно-технологічні рішення спрямовані на удосконалення роботи низькотемпературної барабанної зерносушарки за рахунок використання комбінованого механічного віброзбудника, з подальшим обґрунтуванням низькотемпературних режимних параметрів. Існуючі вібраційні технології спрямовані на високотемпературну сушку продовольчого зерна з подальшим використанням відпрацьованого теплоносія для повторного його нагрівання. При цьому високотемпературна сушка злакових і насіннєвих культур (зерна, ріпчастої цибулі тощо) не дозволяє зберегти високу схожість, акцентуючи на необхідності низькотемпературної обробки, але при цьому знижується ефективність відпрацьованого теплоносія. Для підвищення ефективності процесу сушіння і технології запропоновано використовувати вібраційні низькочастотні технології для забезпечення якості насіннєвого матеріалу. У вдосконаленій вібраційної барабанної зерносушарці проведено розрахунок траєкторії і кінетичної енергії барабанного контейнера з комбінованим механічним віброзбуджувачем. Встановлена раціональна віброінтенсівність для сушіння насіннєвого зерна з наступними кінетичними характеристиками: віброшвидкість до 0,03 м/с, віброприскорення – 30 м/с2, віброінтенсівність – 2,6 м2/с2, при амплітуда вібрації не більше 2 мм. Визначено, що інтенсивне прогрівання шару ячменю відбувається при температурі теплоносія 50 °С, вологості 13,5 % та кінцевій температурі 42,4 °С, а при температурі 40 °С, відповідно – 35,4 °С. Тим самим підтверджуючи, що низькотемпературне сушіння насіння ячменю сорту «Сталкер» (Україна) проходить в періодах постійної і падаючої швидкості сушіння та характеризується високим рівнем схожості (95...93 %).Item Informal communications as a component of the information and analytical system for ensuring effective business performance(Гельветика, 2025) Buhaieva, M.; Zapirchenko, L.; Hrynko, Ya.; Бугаєва, М. В.; Запірченко, Л. Д.; Гринько, Я. В.The article defines the conceptual content of the term “communication”, focusing in particular on various modern forms and types of communication processes that influence business efficiency. It provides definitions and characteristics of both formal and informal communications, substantiating their key role in understanding the dynamics of internal communication processes within a company, especially in the context of their impact on the information and analytical system that ensures effective business operations. Based on the study of leading national and international research, the authors present their own definition of informal communications as processes of information and idea exchange that take place outside of official, structured communication channels. The article offers a more detailed analysis of informal communications, particularly through key questions regarding their significance for business. It is concluded that informal communication plays a crucial role in building flexible and adaptive organizational structures. The paper also identifies and substantiates specific aspects that demonstrate a comprehensive approach to using informal communication as an element of the information and analytical system aimed at enhancing overall business performance. The authors propose defining informal communications, within the framework of an information and analytical system for ensuring effective business operations, as spontaneous processes of information exchange that occur outside official communication channels, enabling fast and flexible transfer of knowledge and ideas within the organization. The article defines the information and analytical support system for effective business activity as a structure that encompasses the collection, analysis, storage, and distribution of information necessary to support operational, tactical, and strategic management decisions. To conduct an in-depth analysis of informal communications within such a system, the authors outline and substantiate specific aspects: the role of informal communication in information collection and exchange, its influence on decision-making and strategies, cultural and social context, technological support, and impact measurement. Based on a comprehensive study, scientifically grounded recommendations have been developed to optimize informal communication within the information and analytical system of business operations, presented by the authors in the form of a generalized model. У статті визначено змістовне наповнення категорії «комунікації», зокрема розглянуті різні сучасні форми та види комунікаційних процесів, які впливають на ефективність бізнесу. Надано визначення і особливості формальних та неформальних комунікацій, обґрунтовано, що вони є ключовими для розуміння динаміки внутрішніх комунікативних процесів у компанії, особливо в контексті їхнього впливу на інформаційно-аналітичну систему забезпечення ефективної діяльності бізнесу. Сформовано авторське визначення неформальних комунікацій як процесів обміну інформацією та ідеями, які відбуваються за межами офіційних, структурованих каналів комунікації. Детально розглянуто неформальні комунікації, зокрема розкрито основні питання в контексті визначення їх значення для бізнесу. Визначено, що ці комунікації мають важливе значення у створенні гнучких та адаптивних організаційних структур. Також визначено та обґрунтовано аспекти, що демонструють комплексний підхід до використання неформальних комунікацій як елемента інформаційно-аналітичної системи, спрямованого на підвищення загальної ефективності діяльності бізнесу. Запропоновано визначати неформальні комунікації як складову інформаційно-аналітичної системи забезпечення ефективної діяльності бізнесу – як процеси обміну інформацією, що відбуваються спонтанно та поза офіційними комунікаційними каналами, забезпечуючи швидку та гнучку передачу знань та ідей усередині організації. Дано визначення системи інформаційно-аналітичного забезпечення ефективної діяльності бізнесу як такої структури, що включає збір, аналіз, збереження та розподіл інформації, необхідної для підтримки операційних, тактичних і стратегічних рішень управління. Для глибокого аналізу неформальних комунікацій у цій системі визначені й обґрунтовані їх специфічні аспекти: роль у зборі та обміні інформацією, вплив на рішення та стратегії, культурний і соціальний контекст, технологічна підтримка, вимірювання впливу. На основі проведеного дослідження розроблено науково обґрунтовані рекомендації щодо оптимізації неформальних комунікацій в межах інформаційно-аналітичної системи забезпечення ефективної діяльності бізнесу, які представлені авторами у вигляді узагальнюючої моделі.Item Labor force transit in the migration system: changes and reproduction of social-labor relations(Comenius University, 2022) Trusova, N.; Semykina, M.; Gumeniuk, O.; Семикіна, М. В.The article considers the peculiarities of the formation of labor force transit in the international migration system, which is directly related to changes and reproduction of social and labor relations. The complex methodical approach to the analysis of labor force transit and its life cycle in the international migration system of the state is substantiated, taking into account stimulating and disincentive factors of the formation of reproductive process of working capacity and labor productivity with change of social and labor relations in society. From the standpoint of the institutional and managerial approach, the structure of traditional (unilateral) transit of labor force in the international migration system is determined. An algorithm for estimating the level of intensity of migration processes in a specific transit of labor forceis presented. The criteria and limits of differences in the structure of labor force transit in the international migration system are determined. Indicators of structural change of labor force transit in the international migration system are formed and generalized. Indicators of demographic reproduction and the coefficient of natural and qualitative migration growth in Ukraine and Germany are analyzed, as well as the geographical structure of emigration of the working population is estimated. A comparative analysis of social and labor relations in the labor market of Ukraine and Germany is carried out. The growth rate of wages among the local population and Ukrainian migrants in Germany has been determined. The connection between the factors of social and labor relations and the indicators of migration of the population of Ukraine and Germany is proved and estimated. A method for assessing the labor efficiency of migrants of the donor country and the impact of its level on the growth of GDP of the recipient country is proposed. The maximum possible social economic benefits of migrants in the conditions of labor force transit functioning are offered and the scenario forecast of indicators of the development of activity and working capacity of the working population between Ukraine and Germany is carried out. Rozvoj ekonomiky prebieha v súčasnosti v podmienkach informatizácie, rastu hodnoty vedomostí, akcelerácie technologického pokroku vo svete a trvalých zmien v štruktúre výroby. Vidno to na vzťahu medzi hlavnými ekonomickými subsystémami, z ktorých jedným z dôležitých je aj tranzit pracovnej sily v systéme medzinárodnej migrácie. Prevažne štrukturálne zmeny v ekonomike sú charakterizované hlbokými kvantitatívnymi a kvalitatívnymi premenami, ktoré na jednej strane otvárajú nové možnosti pre vytváranie inovatívnych typov zamestnanosti, na druhej strane spôsobujú zrýchlenie reprodukcie a zmenu sociálnych a pracovných vzťahov. Pojem „sociálno-pracovné vzťahy“ označuje skupinu ekonomických, sociálno-psychologických, administratívnych a právnych postupov a praktík, ktoré sú určené na začlenenie pracovníkov do pracovného procesu a jeho reprodukciu na základe trhových mechanizmov, akými sú ponuka, dopyt, a trhové ceny. Aby sa znížili náklady na produkciu a sociálne zabezpečenie, čo je dnes nevyhnutné počas podstatných sociálnych zmien, mali by sa aspekty sociálnej regulácie začleniť do procesu rozvoja ľudských zdrojov a vytvárania nového systému sociálnych a pracovných vzťahov. Sociálna kontrola nad procesom vytvárania nových druhov sociálnych a pracovných vzťahov môže mať tieto formy: identifikácia socioekonomických procesov z pohľadu záujmov stránky (i); vytvorenie systému ukazovateľov, ktoré odrážajú procesy interakcie subjektov sociálnych a pracovných vzťahov a v súlade s definíciou informačných zdrojov (ii); výskum v oblastiach jednotlivých tém vstupujúcich do sociálnych a pracovných vzťahov (iii); kreovanie a osvojenie jednotného systému pojmov všetkými subjektmi sociálnych a pracovných vzťahov (iv). Európska kríza spojená s nedostatkom pracovnej sily sa postupom času stáva čoraz významnejším problémom a tak možno predpokladať, že v blízkej budúcnosti boj o pracovnú silu na globálnej a medzinárodnej úrovni len naberie na intenzite. Vzhľadom na výrazný rozdiel v ekonomickom vývoji bude Ukrajina aj naďalej donorom pracovnej sily pre krajiny EÚ vrátane Nemecka, čím sa prehĺbia problémy sociálnych a pracovných vzťahov v krajine. Prognostický model reprodukcie trhu práce Ukrajiny a Nemecka umožnil odhaliť všeobecné perspektívy vývoja procesov tranzitu pracovnej sily. Ďalší pokles pôrodnosti a starnutie obyvateľstva však prehĺbi demografické a ekonomické problémy v rámci oboch krajín. Obnova pracovného potenciálu v mladom produktívnom veku tak zostáva jedným z efektívnych spôsobov optimalizácie štruktúry rodových a vekových charakteristík tranzitu pracovnej sily v systéme medzinárodnej migrácie. Regulácia legislatívy o tranzite pracovnej sily v medzinárodnom migračnom systéme by mala znížiť formálne bariéry pre imigráciu pracovníkov z krajín mimo EÚ, vrátane vytvorenia priaznivých podmienok pre pracovné príležitosti pre pracovníkov a ľudí so stredoškolským vzdelaním (v súčasnosti sa migračná politika mnohých krajín EÚ zameriava na vysokokvalifikovaných odborníkov s vyšším vzdelaním), získania zamestnania v akejkoľvek profesii bez definovania sektorov hospodárstva či zrušenia postupu preverovania uchádzača o pozíciu, o ktorú sa uchádza občan prijímajúcej krajiny alebo inej krajiny EÚ. Rovnako dôležité je vytvoriť podmienky pre možnosť hľadať si prácu v systéme odborného vzdelávania na šesť mesiacov za predpokladu zabezpečenia finančných prostriedkov na živobytie, pri zodpovedajúcej úrovni znalosti anglického (nemeckého) jazyka. Nové zákony by mali slúžiť dvom hlavným účelom a to podporiť pracovnú migráciu do prijímajúcich krajín mimo EÚ a vytvoriť podmienky pre integráciu migrantov, ktorí si osvoja „pravidlá hry“ tranzitu pracovnej sily na trh práce iných krajín. Keďže tranzit pracovnej sily je podmienený daným typom regionálnych trhov práce, je zrejmé, že zmeny v sociálnych a pracovných vzťahoch v spoločnosti úzko súvisia s ekonomickou situáciou v krajinách a ich celkovou migračnou atraktivitou. Migračné procesy a migračná politika by preto mali ovplyvňovať samotný migračný pohyb, aby sa zmenili sociálne a pracovné vzťahy, zloženie obyvateľstva darcovských aj prijímajúcich krajín. Preto je potrebné migračnú politiku považovať za dôležitý nástroj moderácie tranzitu pracovnej sily priamo súvisiacej s ekonomickou situáciou, ale aj riešenia demografickej krízy ako takej.Item Lviv tourism market in crisis realities of global control of the spread of COVID-19 pandemic(КНУ ім. Т. Шевченка, 2020) Rutynskyi, M.; Kushniruk, H.; Рутинський, М. Й.Item Managment factors contributing to the improvement of the quality of social services in residential institutions: regional aspect(2019) Agarkov, O.; Verkhoglyadova, N.; Chumachenko, D.; Kononova, I.; Buhaieva, M.; Бугаєва, М. В.The purpose of the present study is to identify the factors contributing to the improvement of the quality of social services in residential institutions, which due to the imperfection of modern methods of assessing the quality of social services determines the need for its development based on qualitative criteria. It raises the need for study of scientific approaches to formation and development of social service institutions, improving mechanisms of quality management of social services in residential institutions of different types. To achieve the aim of the research, the expert survey among the managers, administrators, and employees of psychoneurological boarding institutions of Zaporizhzhya region took place. The main empirical indicators of the study were: the factors of improvement of the quality of social services; the main reasons of low quality of social services; assessment of compliance with indicators of quality of social services in a residential institution.