Підвищення посухостійкості польових культур в умовах північного Степу України - Міщенко, Олександр Олександрович; Mishchenko, Oleksandr (ЦНТУ, 2022)
В даній випускній кваліфікаційній роботі в умовах зони ризикованого землеробства Кропивничччини розроблено та науково обґрунтовано ресурсозберігаючі елементи технологій обробітку польових культур з використанням раціональних доз мінеральних добрив, вологосорбуючого полімерного матеріалу – гідрогелю (ґрунту) добривами для своєчасного отримання високої повноти сходів та кліматично забезпечених урожаїв високої якості. Мета досліджень – розробка, наукового обґрунтування та комплексна оцінка застосування прийомів підвищення стійкості посівів польових культур в умовах богарного землеробства. При оптимізації умов розвитку рослин ярого ячменю в зоні богарного землеробства рекомендується використовувати волого сорбент з дозою внесення 85 кг/га. Цей прийом акумулює від 25 до 53 мм додаткової продуктивної вологи в 1 м шарі ґрунту, що сприяє підвищенню врожайності культури на 0,29 т/га на тлі підвищення рівня рентабельності до 197 %. In this final qualification work, in the conditions of the risky farming zone of the Kropyvnych region, resource-saving elements of technologies for cultivation of field crops using rational doses of mineral fertilizers, moisture-absorbing polymer material - hydrogel (soil) with fertilizers have been developed and scientifically substantiated for timely obtaining of high fullness of seedlings and climatically assured high-quality crops. The purpose of the research is the development, scientific substantiation and comprehensive assessment of the use of techniques for increasing the stability of field crop crops in rainfed agriculture. When optimizing the conditions for the development of spring barley plants in the area of rainfed agriculture, it is recommended to use a wet sorbent with an application dose of 85 kg/ha. This technique accumulates from 25 to 53 mm of additional productive moisture in 1 m of soil layer, which contributes to an increase in crop yield by 0.29 t/ha against the background of an increase in the level of profitability up to 197%.
Increasing the drought resistance of field crops in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: польові культури; вологосорбент; богарні умови вирощування; field crops; moisture sorbent; rainy growing conditions