Вдосконалення технології вирощування ріпаку з дослідженням комбінованого ґрунтообробного агрегату - Лубцов, Костянтин Іванович; Lubtsov, Kostiantyn (ЦНТУ, 2024)
В даній роботі проведено огляд та господарське значення ріпаку, цінність цієї культури у сівозміні та сфери використання врожаю ріпаку. Проаналізовано існуючу технологію вирощування ріпаку в господарстві та підкреслено існуючі переваги і недоліки окремих етапів робіт, які можуть вплинути на врожай і родючість ґрунту вцілому. Окремо ретельно розглянуто технологію першого глибокого обробітку ґрунту та запропоновано замінити класичну оранку на безполицевий обробіток, що пропонується реалізовувати в господарстві комбінованим ґрунтообробним агрегатом ЧН-3,5. В дипломні роботі проведені відповідні технологічні розрахунки та порівняння базової і запропонованої технологій та доведена загальна технологічна доцільність заміни операції класичної оранки на безполицевий обробіток ґрунту. Під час виконання наукової частини роботи проаналізовано конструкцію, регулювання та переваги і недоліки комбінованого ґрунтообробного агрегату, який планується використовувати в господарстві для глибокого безполицевого обробітку ґрунту. Проведені певні інженерні розрахунки агрегату та запропоновано в якості основних робочих органів використовувати чизельну лапу із прямим стояком. В ході проведення експериментів за класичною методикою планування факторних експериментів із використанням комп’ютерної техніки отримані рівняння регресії та графічні результати, що дозволяють встановити раціональні значення певних параметрів модернізованого ґрунтообробного агрегату. In this work, an overview and economic importance of rapeseed, the value of this crop in crop rotation and the areas of use of the rapeseed crop were carried out. The existing technology of growing rapeseed in the farm is analyzed and the existing advantages and disadvantages of individual stages of work, which can affect the yield and fertility of the soil as a whole, are emphasized. Separately, the technology of the first deep tillage of the soil was carefully considered and it was proposed to replace the classic plowing with shelfless tillage, which is proposed to be implemented in the farm with a combined tillage unit СНN-3.5. In the thesis, appropriate technological calculations and a comparison of the basic and proposed technologies were carried out and the general technological expediency of replacing the classic plowing operation with plowless tillage was proven. During the implementation of the scientific part of the work, the design, regulation, and advantages and disadvantages of the combined tillage unit, which is planned to be used in the farm for deep plowless tillage, were analyzed. Certain engineering calculations of the unit were carried out and it was proposed to use a chisel foot with a straight riser as the main working bodies. In the course of conducting experiments according to the classical method of planning factorial experiments using computer technology, regression equations and graphical results were obtained, which allow establishing rational values of certain parameters of the modernized tillage unit.
Improvement of rapeseed cultivation technology with the study of a combined tillage unit
Keywords: комбінований ґрунтообробний агрегат; безполицевий обробіток; чизельні лапи; combined soil tillage unit; shelf-less tillage; chisel legs