Вплив густоти стояння рослин на продуктивність гібридів соняшнику в Північному Степу України - Бантиш, Олександр Юрійович; Bantysh, Oleksandr (ЦНТУ, 2025)
Представлена кваліфікаційна робота в умовах відкритого ґрунту Північного Степу України присвячена вивченню реакції високопродуктивних гібридів соняшнику на варіативну густоту стояння рослин, що є критичним елементом технології в посушливих умовах регіону. Метою роботи було наукове обґрунтування оптимальної густоти стояння рослин для різних гібридів соняшнику, яка забезпечує максимальну врожайність та високу олійність насіння. Встановлено, що густота стояння є ключовим фактором, який визначає рівень міжрослинної конкуренції за вологу та поживні речовини і, як наслідок, впливає на формування структури врожаю. Дослідженнями визначено, що для досліджуваних гібридів оптимальна густота стояння рослин складає 50-60 тис. шт./га, що дозволяє отримати максимальну врожайність (наприклад, до 3,5 т/га), при збереженні високих показників олійності насіння тощо. The presented qualification work in the conditions of the open soil of the Northern Steppe of Ukraine is devoted to the study of the reaction of high-yielding sunflower hybrids to the variable density of plant stands, which is a critical element of technology in the arid conditions of the region. The aim of the work was the scientific substantiation of the optimal plant stand density for various sunflower hybrids, which ensures maximum yield and high seed oiliness. It was found that stand density is a key factor that determines the level of interplant competition for moisture and nutrients and, as a result, affects the formation of the crop structure. Research has determined that for the studied hybrids, the optimal plant density is 50-60 thousand units/ha, which allows to obtain the maximum yield (for example, up to 3,5 t/ha), while maintaining high seed oil content etc.
The effect of plant density on the productivity of sunflower hybrids in the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: соняшник; гібрид; густота стояння; sunflower; hybrid; plant density