Стійкість основних рухів системи, складеної з ротора з нерухомою точкою, корпуса і двохрядного автобалансира - Філімоніхін, Г. Б.; Гончаров, В. В.; Filimonikhin, G.; Goncharov, V. (КНТУ, 2011)
Отримані диференціальні рівняння руху системи, що складається із статично незрівноваженого ротора з нерухомою точкою, важкого в'язко-пружно закріпленого корпуса, в який встановлений ротор, і двохрядного кульового чи роликового автобалансира для зрівноваження ротора. При цьому застосована методика складання спрощених диференціальних рівнянь руху роторних систем з автобалансирами, заснована на припущенні про малість лінійних і кутових відхилень подовжньої осі ротора, і про малість маси дисбалансу і корегувальних вантажів в порівнянні з масою ротора. Досліджено стійкість основних рухів – у яких автобалансир зрівноважує ротор.The differential equations of motion of the system consisting of statically unstable rotor with a fixed point, heavy viscid-elastic resilient corps which a rotor is set in, and twice-row ball or roller auto balancer for balancing of rotor are obtained. The methodic of drafting of the simplified differential equations of motion of the rotor systems with auto balancer, which based on supposition about the trifle of linear and angular rejections of longitudinal axis of rotor, and about the trifle of mass of unbalance and correcting masses on comparison with mass of rotor were applied. The stability of the main motions, were the auto balancer stables rotor, is research.
The stability of the main motions of the system, consisting of statically unstable rotor with a fixed point, corps and twice-row auto balancer
Keywords: ротор; автобалансування; дисбаланс; диференціальні рівняння руху; стійкість; критичні випадки