Проектування системи електропостачання машинобудівного підприємства - Овеченко, Максим Андрійович; Ovechenko, Maksym (ЦНТУ, 2024)
Дослідження сконцентроване на створенні інтегрованої системи енергозабезпечення для комплексу важкого машинобудування. Цей виробничий гігант, що спеціалізується на випуску широкого спектру продукції – від потужних гірничих екскаваторів до високоточних верстатів з ЧПК, – потребує особливо надійного та гнучкого електропостачання. У роботі глибоко аналізуються електричні навантаження різноманітних виробничих підрозділів заводу. Це включає ливарний цех з його енергоємними індукційними печами, ковальсько-пресовий з гігантськими молотами та пресами, механообробні цехи з парками важких верстатів, складальні цехи з мостовими кранами великої вантажопідйомності. Врахування специфіки кожного виробництва – від циклічних навантажень прокатних станів до постійного споживання вентиляційних систем фарбувального цеху – дозволило точно спрогнозувати енергетичні потреби. У спеціалізованому розділі роботи розглянуто комплексну задачу створення оптимальної системи освітлення для механічного цеху – серця заводу важкого машинобудування. На відміну від статичних складських приміщень, цей виробничий підрозділ характеризується динамічним середовищем з постійно змінюваними вимогами до освітлення. The research focuses on creating an integrated energy supply system for a heavy machine-building complex. This industrial giant, specializing in a wide range of products – from powerful mining excavators to high-precision CNC machines – requires particularly reliable and flexible power supply. The work deeply analyzes the electrical loads of various production units of the plant. This includes a foundry shop with its energy-intensive induction furnaces, forging and pressing shop with giant hammers and presses, machining shops with parks of heavy machines, assembly shops with high-capacity bridge cranes. Considering the specifics of each production – from cyclic loads of rolling mills to constant consumption of ventilation systems in the painting shop – allowed to accurately predict energy needs. In a specialized section of the work, a comprehensive task of creating an optimal lighting system for the mechanical shop – the heart of the heavy machine-building plant –is considered. Unlike static warehouse premises, this production unit is characterized by a dynamic environment with constantly changing lighting requirements.
Design of the power supply system for an engineering enterprise
Keywords: розрахункові навантаження; електрична мережа; освітлювальна мережа; calculated loads; electrical network; lighting network