Система акумулювання електричної енергії на основі гідроакумулюючої установки - Ключар, Андрій Дмитрович; Kliuchar, Andrii (ЦНТУ, 2024)
Метою роботи є вибір параметрів системи акумулювання електричної енергії на основі гідроакумулюючої установки із замкнутим циклом використання води та дослідження режимів її роботи шляхом моделювання. Виконаний аналіз перспектив розвитку технологій накопичення електроенергії, зокрема гідроакумулювання, у поєднанні з відновлюваними джерелами. Відзначено перспективність розвитку комбінованих систем з гідроакумулюванням енергії відновлюваних джерел в Україні. Запропоновані та удосконалені імітаційні моделі окремих компонентів та системи керування для дослідження режимів роботи системи акумулювання елекроенергії шляхом застосування гідроакумулюючої установки. Зокрема удосконалено імітаційні моделі споживача електроенергії, фотоелектричної станції, гідротурбіни з генератором, насосної станції, гідравлічного тарана, водного балансу резервуарів, системи керування рівнями води. Проведене комп’ютерне імітаційне моделювання роботи системи акумулювання та визначені енергетичні показники її складових елементів, проведений аналіз ефективності роботи системи. The purpose of the work is to select the parameters of the electric energy storage system based on a hydroaccumulating installation with a closed cycle of water use and to study the modes of its operation by modeling. An analysis of the prospects for the development of electricity storage technologies, in particular hydroaccumulation, in combination with renewable sources has been carried out. The perspective of the development of combined systems with hydroaccumulation of energy from renewable sources in Ukraine was noted. Proposed and improved simulation models of individual components and the control system for researching the operation modes of the electric energy storage system by using a hydraulic storage unit. In particular, simulation models of an electricity consumer, a photovoltaic plant, a hydro turbine with a generator, a pumping station, a hydraulic ram, water balance in tanks, and a water level control system have been improved. A computer simulation of the operation of the storage system was carried out and the energy indicators of its constituent elements were determined, an analysis of the efficiency of the system was carried out.
Electricity storage system based on a hydroelectric storage unit
Keywords: акумулювання електроенергії; відновлювані джерела енергії; гідроакумулююча електростанція; гідравлічний таран; фотоелектрична станція; комп’ютерне імітаційне моделювання; electricity storage; renewable energy sources; hydroaccumulating power plant; hydraulic ram; photovoltaic plant; computer simulation modeling