Проблеми формування бюджету міста Тернополя періоду російської окупації в часи Першої світової війни - Орлик, С. В. (Вектор, 2017)
У тезах описано підхід місцевого оподаткування 1916 та 1917 рр. На прикладі виконання міського бюджету за січень-квітень 1917 р. бачимо, що на відміну від статей доходів 1914 та 1915 рр., наведених вище (див. табл.1), з’явилися нові міські збори: лінійний акциз з усіх товарів за встановленими таксами, 1 % з обігу торгівельно-промислових підприємств, орендна плата за міські крамниці, за користування міської скотобійні, за користування міськими вагами, за ветеринарний огляд худоби, ґмінний податок з продажу м’яса. Ґмінний податок з нерухомого майна, станом на червень знаходився на стадії обліку визначення об’єктів оподаткування та розробки методики оцінки нерухомості, тому надходжень до міського бюджету не було. Звичайно, такі новації в місцевому оподаткуванні не вирішували соціально-економічні проблеми міста, але хоч мінімально забезпечували життєдіяльність міського господарства. Тож виживання міста Тернополя у скрутні воєнні часи Великої війни, в умовах російської окупації, повністю лягало на плечі містян як у моральному, так і у фінансовому відношенні.
Keywords: бюджет міста; Тернопіль; російська окупація; Перша світова війна; фінансовий стан; кошторис