Механізація вирощування кукурудзи з дослідженням та вдосконаленням просапного культиватора - Ковтун, Олександр Олександрович; Kovtun, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
Виконана дипломна робота дозволила підтвердити доцільність на етапі проведення операцій догляду за посівами кукурудзи проводити міжрядний обробіток разом із внесенням внутрішньоґрунтовим способом засобів агрохімії культиватором-рослинопідживлювачем УСМК-5,4В. Такий спосіб міжрядного обробітку забезпечує підвищення продуктивності операції на 7,39 гектар за зміну та забезпечує зниження витрат пального на 0,92 кг із кожного обробленого гектару. В роботі проведені інженерні розрахунки, які дозволяють вдосконалити конструкцію стрільчастої лапи та адаптувати її до внутрішньоґрунтового (підлапового) внесення засобів агрохімії у простір, що утворюється під лапою під час обробітку ґрунту. В ході проведених робіт вдосконалено передній кронштейн, за допомогою якого відбувається кріплення секції робочих органів, який рекомендовано виготовляти підвищеної жорсткості, що суттєво зменшує коливання кожної секції у горизонтальній площині. Використовуючи методику планування факторного експерименту проведені дослідження, що дозволяють знайти раціональні параметри та адаптувати конструкцію до внесення засобів агрохімії. Рекомендовані параметри наступні – початкова швидкість гранул добрив в місці їх виходу із тукопроводу 1,35…1,5 м/с; кут нахилу ребра призматичного ділильника до лінії горизонту 65…70º; робочий кут між гранями призми ділильника 70…75º; висота поверхні відбивання гранул по відношенню до денної поверхні борозни 0,04…0,05 м. The completed thesis made it possible to confirm the expediency of carrying out inter-row cultivation at the stage of operations for the care of corn crops, together with the introduction of agrochemicals using the USMK-5.4B cultivator-plant fertilizer. This method of inter-row cultivation provides an increase in the productivity of the operation by 7.39 hectares per shift and provides a reduction in fuel consumption by 0.92 kg from each cultivated hectare. In the work, engineering calculations were carried out, which allow to improve the design of the arrow paw and to adapt it to intra-soil (sub-paw) introduction of agrochemicals into the space formed under the paw during tillage. In the course of the work, the front bracket, which is used to fasten the section of the working bodies, was improved, which is recommended to be manufactured with increased rigidity, which significantly reduces the vibrations of each section in the horizontal plane. Using the method of factorial experiment planning, studies were conducted that allow finding rational parameters and adapting the design to the introduction of agrochemicals. The recommended parameters are as follows - the initial speed of fertilizer granules at the place of their exit from the fat pipe is 1.35...1.5 m/s; the angle of inclination of the edge of the prismatic divider to the horizon line is 65...70º; the working angle between the faces of the divider prism is 70...75º; the height of the granule reflection surface in relation to the day surface of the furrow is 0.04...0.05 m.
Mechanisation of corn cultivation with research and improvement of a row cultivator
Keywords: просапний культиватор; підлапове внесення добрив; дальність польоту гранул; row-row cultivator; under-paw application of fertilizers; pellet flight range