Підвищення надійності функціонування трансформаторів напруги в електричних мережах з ізольованою нейтраллю - Василенко, Ярослав Володимирович; Vasylenko, Yaroslav (ЦНТУ, 2025)
Метою роботи є підвищення надійності роботи трансформаторів напруги в електричних мережах з ізольованою нейтраллю шляхом аналізу умов їх експлуатації, виявлення основних причин пошкоджень та розроблення технічних рішень для запобігання виникненню аварійних режимів. У роботі розглянуто питання підвищення надійності функціонування трансформаторів напруги в електричних мережах з ізольованою нейтраллю. Проаналізовано основні причини пошкоджень трансформаторів напруги, зокрема вплив ферорезонансних процесів і дугових однофазних замикань на землю. Запропоновано технічні заходи та конструктивні рішення, спрямовані на запобігання виникненню небезпечних режимів роботи та продовження терміну служби трансформаторів напруги. The aim of the work is to increase the reliability of voltage transformers in electrical networks with an isolated neutral by analyzing their operating conditions, identifying the main causes of damage and developing technical solutions to prevent the occurrence of emergency modes. The work considers the issue of increasing the reliability of voltage transformers in electrical networks with an isolated neutral. The main causes of voltage transformer damage are analyzed, in particular the impact of ferroresonance processes and arc single-phase ground faults. Technical measures and design solutions are proposed to prevent the occurrence of dangerous operating modes and extend the service life of voltage transformers.
Improving the reliability of voltage transformers in electrical networks with isolated neutral
Keywords: трансформатор напруги; замикання на землю; ферорезонанс; нейтраль мережі; кратність перенапруги; voltage transformer; ground fault; ferroresonance; network neutral; overvoltage ratio