Проектування системи електропостачання рудозбагачувальної фабрики - Любченко, Костянтин Миколайович; Liubchenko, Kostiantyn (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі виконано комплексне проектування системи електропостачання рудозбагачувальної фабрики з урахуванням специфіки технологічного процесу, структури енергоспоживання та вимог надійності. На основі аналізу освітлювальних, силових електричних навантажень у мережах до та понад 1000 В побудовано графіки навантаження та сформовано картограми розподілу потужності для оптимального вибору місця розташування головної та цехових трансформаторних підстанцій. Розглянуто різні варіанти схем зовнішнього та внутрішнього електропостачання фабрики. З метою зниження втрат електроенергії проаналізовано баланс реактивної потужності та виконано техніко-економічний вибір компенсуючих пристроїв. Проведено розрахунок струмів коротких замикань, здійснено вибір кабельних ліній, високовольтного обладнання, трансформаторів струму та напруги. Окрема увага приділена захисту високовольтних синхронних двигунів компресорної станції. Визначено основні види пошкоджень, розроблено диференційні та струмові захисти, наведено приклади розрахунку налаштувань реле для захисту двигунів напругою 10 кВ. Результати роботи підтверджують ефективність запропонованих технічних рішень у підвищенні енергоефективності та надійності електропостачання технологічного комплексу рудозбагачувального підприємства. The qualification work included a comprehensive design of the power supply system of the ore processing plant, taking into account the specifics of the technological process, the structure of energy consumption, and reliability requirements. Based on the analysis of lighting and power electrical loads in networks up to and above 1000 V, load schedules were constructed and power distribution cartograms were formed for the optimal selection of the location of the main and shop transformer substations. Various options for external and internal power supply schemes of the factory were considered. In order to reduce electricity losses, the reactive power balance was analyzed and a technical and economic selection of compensating devices was made. Short-circuit currents were calculated, and cable lines, high-voltage equipment, current and voltage transformers were selected. Special attention is paid to the protection of high-voltage synchronous motors of a compressor station. The main types of damage are determined, differential and current protections are developed, and examples of calculating relay settings for protecting 10 kV motors are given. The results of the work confirm the effectiveness of the proposed technical solutions in increasing energy efficiency and reliability of power supply of the technological complex of the ore processing enterprise.
Design of the power supply system of an ore processing plant
Keywords: система електропостачання; силові та освітлювальні навантаження; реактивна потужність; струми КЗ; високовольтні синхронні двигуни; релейний захист; power supply system; power and lighting loads; reactive power; short circuit currents; high-voltage synchronous motors; relay protection