Відцентровий патрон - Пестунов, В. М.; Pestunov, V. (Производственно-издательский комбинат «Патент», 1990)
Винахід відноситься до верстатобудування, а саме до пристроїв для закріплення заготовок на шпинделі токарного верстата. З метою спрощення конструкції, затискний механізм виконаний у вигляді кільця з торовою поверхнею, розділеного наскрізними пазами на сегменти за умови утворення з кожного сегмента двоплечого важеля з торовою поверхнею на одному його кінці і затискної – на іншому. The invention relates to machine tools, and in particular to devices for fixing workpieces on a lathe spindle. In order to simplify the design, the clamping mechanism is made in the form of a ring with a torus surface, divided by through grooves into segments from the condition of forming from each segment a two-armed lever with a torus surface at one end and a clamping one at the other.
Центробежный патрон
Centrifugal chuck