Трач, Сергій РомановичTrach, Serhii2024-09-272024-09-272024-01-24Трач, С. Р. Механізми посилення експортного потенціалу вітчизняних підприємств харчової промисловості : кваліфікаційна магістерська робота : спец. 292 «Міжнародні економічні відносини» / наук. кер. М. О. Сухомлин ; Центральноукраїн. нац. техн. ун-т. – Кропивницький : ЦНТУ, 2024. – 123 с.https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/14559У кваліфікаційній роботі досліджуються особливості, тенденції, закономірності та проблеми формування конкурентоспроможності та експортного потенціалу підприємств харчової промисловості України та стратегічні пріоритети їх посилення в умовах поглиблення євроінтеграції. На основі проведеного аналізу проаналізована специфіка сучасних зовнішньоторговельних відносин вітчизняної харчової промисловості. Виявлено головні тренди та проблеми, досвід посилення експортного потенціалу зарубіжних країн та узагальнено напрями його оптимізації в умовах євроінтеграції. В результаті дослідження обгрунтовано перспективи та окреслено економічні засади посилення експортного потенціалу та конкурентоспроможності українських підприємств харчової промисловості в контексті євроінтеграції, організаційно-економічні механізми підвищення ефективності експортного потенціалу підприємств харчової промисловості. The qualification work examines the peculiarities, trends, regularities and problems of the formation of competitiveness and export potential of the food industry enterprises of Ukraine and the strategic priorities of their strengthening in the conditions of deepening European integration. On the basis of the conducted analysis, the specifics of modern foreign trade relations of the domestic food industry were analyzed. The main trends and problems, the experience of strengthening the export potential of foreign countries are identified, and the directions of its optimization in the conditions of European integration are summarized. As a result of the study, the perspectives and economic principles of strengthening the export potential and competitiveness of Ukrainian food industry enterprises in the context of European integration, organizational and economic mechanisms for increasing the efficiency of the export potential of food industry enterprises are outlined.ukєвроінтеграціяекспортний потенціалхарчова промисловістьСОТконкурентоспроможністьEuropean integrationexport potentialfood industryWTOcompetitivenessМеханізми посилення експортного потенціалу вітчизняних підприємств харчової промисловостіMechanisms of Strengthening the Export Potential of Domestic Food Industry EnterprisesOther