Механізація переробки соняшника з модернізацією зерносушарки RIELA GDT 300 - Ямковий, Артем Олександрович; Yamkovyi, Artem (ЦНТУ, 2025)
У кваліфікаційній роботі проведено агроінженерний аналіз механізованих процесів післязбиральної обробки соняшнику з акцентом на сушіння як одну з ключових операцій забезпечення збереження врожаю. Вивчено конструктивно-технологічні особливості зерносушарки RIELA GDT 300, здійснено її техніко-економічну оцінку та обґрунтовано необхідність модернізації вентиляційної системи. Проведено енергетичні, кінематичні та силові розрахунки, розроблено схеми повітряного тракту, побудовано графіки залежності енерговитрат від вологості насіння. Запропоновані удосконалення спрямовані на підвищення ефективності сушіння за рахунок зменшення питомих витрат енергії, підвищення рівномірності сушіння та адаптації до змінних параметрів сировини. Робота ґрунтується на глибокому технічному аналізі, чинних нормативно-правових актах і сучасних агротехнологічних вимогах. This bachelor's thesis presents an agro-engineering analysis of the mechanization of post-harvest sunflower processing, focusing on the drying stage as a critical operation for crop preservation. The design and technological parameters of the RIELA GDT 300 grain dryer were examined, including a technical and economic assessment that substantiates the need for modernization of its ventilation system. The study includes energy, kinematic, and force calculations; airflow circuit diagrams; and energy consumption graphs depending on seed moisture content. The proposed improvements aim to enhance drying efficiency by reducing specific energy consumption, ensuring drying uniformity, and adapting to variable raw material characteristics. The research is based on comprehensive technical evaluation, current Ukrainian legislation, and modern agrotechnological standards.
Sunflower processing mechanization with modernization of the grain dryer RIELA GDT 300
Keywords: соняшник; сушіння; вентиляція; модернізація; енергозбереження; sunflower; drying; ventilation; modernization; energy-saving