Управління кредитним портфелем комерційного банку - Лісовець, Яна Сергіївна; Lisovets, Yana (ЦНТУ, 2022)
У роботі досліджено теоретичні та методичні основи управління кредитним портфелем комерційного банку. Поглиблено сутність кредитний портфель банку, означено його складові елементи та охарактеризовано види. Досліджено методи управління кредитним портфелем комерційного банку. На підставі проведеного аналізу кредитного портфелю аналітичної оцінки кредитного портфелю АТ КБ «Приватбанку», його якості та ефективності, розроблено заходи щодо удосконалення управління ним. Розроблено рекомендації щодо підвищення якості кредитного портфеля комерційного банку. Обґрунтовано пропозиції стосовно удосконалення моделі ефективності управління кредитним портфелем банку, що дозволить менеджменту банку приймати обґрунтовані управлінські рішення з орієнтацією на постійні зміни у ринковому середовищі і покращить обрати найефективніші підходити до формування кредитного портфеля, беручи до уваги не лише прибутковість, але й реальний рівень ризику кредитних операцій. The paper examines the theoretical and methodological foundations of managing the credit portfolio of a commercial bank. The essence of the bank's loan portfolio is deepened, its constituent elements are indicated and types are characterized. Methods of managing the credit portfolio of a commercial bank have been investigated. Based on the analysis of the credit portfolio of the analytical assessment of the loan portfolio of JSC CB Privatbank, its quality and efficiency, measures have been developed to improve its management. Recommendations for improving the quality of the credit portfolio of a commercial bank have been developed. Proposals for improving the model of efficiency of managing the bank's loan portfolio are substantiated, which will allow the bank's management to make reasonable management decisions with a focus on constant changes in the market environment and will improve the choice of the most effective approach to the formation of the loan portfolio, taking into account not only profitability, but also the real level of risk of credit transactions.
Management of the credit portfolio of a commercial bank
Keywords: кредитний портфель; грошові кошти; прострочена заборгованість; знецінені кредити; кредитний ризик; диверсифікація боргу; лімітування; страхування; loan portfolio; cash; overdue debt; impaired loans; credit risk; debt diversification; limit; insurance