Теоретичне обґрунтування параметрів пруткового самоочисного решета - Лузан, П. Г.; Грінчук, А. Є.; Кісільов, Р. В.; Лузан, О. Р.; Luzan, P.; Hrinchuk, A.; Kisilov, R.; Luzan, O. (ЦНТУ, 2024)
У статті наведено теоретичне обґрунтування параметрів пруткового самоочисного решета, яке використовується для очищення зернових мас. Розглянуто основні конструктивні особливості решета, його принцип роботи та механізм самоочищення. Розроблено математичну модель, яка дозволяє визначити оптимальні параметри конструкції залежно від властивостей зернового матеріалу, режимів роботи та вимог до якості очищення. Проведено аналіз впливу питомого навантаження, швидкості руху, діаметру прутків на повноту виділення компонентів зернової суміші різних розмірів та мінімізацію забивання решета. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення конструкції зерноочисного обладнання, підвищення його продуктивності та зниження енерговитрат. The aim of the work is to reduce energy costs for the operation of grain cleaning machines by substantiating the parameters of a flat self-cleaning bar sieve. Special attention is paid to the optimization of sieve parameters to ensure high-quality separation of grain masses with different physical and mechanical properties. The relevance of the study is due to the need to increase the efficiency of grain cleaning equipment, ensure high quality cleaning and reduce energy consumption in the processing of agricultural products.
Theoretical Justification of the Parameters of a Self-Cleaning Bar Screen
Keywords: пруткове решето; зернова маса; сепарація; зерноочисне обладнання; самоочисне решето; bar screen; grain mass; separation; grain cleaning equipment; self-cleaning screen; screen separator; grain separation