Особливості організації економічного аналізу у фермерському господарстві - Лисенко, А. М. (ХНАУ, 2018)
Автор ставить акцент на тому, що у переважній більшості випадків фермери не відображають у звітності інформацію про реальні обсяги основної діяльності, аналіз результатів господарювання проводять формально, на примітивному рівні, часто ігноруючи економічні закони та орієнтуючись на нарощування прибутку, перш за все, за рахунок пошуку якомога вигідніших каналів збуту продукції та економії на оплаті праці найманих працівників. Для прийняття обґрунтованих рішень пропонується забезпечити належну організацію економічного аналізу, безперервно проводити системний та комплексний аналіз, який повинен базуватися на урахуванні детермінованих та стохастичних взаємозв’язків між результативними показниками та факторами, що впливають на формування й динаміку змін таких показників. На думку автора, організація економічного аналізу на рівні суб’єкта господарювання, з урахуванням його обсягів діяльності, галузевих особливостей, структури управління, специфіки побудови системи обліку тощо, передбачає організацію функціонування аналітичної служби та організацію виконання аналітичних робіт. Такий аналіз пропонується проводити поетапно. Головними завданнями поетапної регламентації процесу організації та проведення економічного аналізу у фермерському господарстві є забезпечення поточного контролю з метою вчасного запобігання виникненню проблемних ситуацій, прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на покращення результатів фінансово-господарської діяльності.
Keywords: фермерські господарства; економічний аналіз; організація економічного аналізу; аналітична служба; аналітичні роботи; етапи проведення аналізу