Дослідження та програмна реалізація моделей хімічного та теплового забруднення середовища - Москаленко, Олександр Сергійович; Moskalenko, Oleksandr (ЦНТУ, 2025)
В даній випускній кваліфікаційній роботі за другим (магістерським) рівнем вищої освіти розроблено програмне забезпечення для моделювання процесів хімічного та теплового забруднення. Мета роботи полягає у підвищенні точності прогнозування параметрів теплового забруднення шляхом побудови адекватної математичної моделі та її програмної реалізації. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання дослідження: – проаналізувати сучасні методи моделювання поширення забруднень; – обрати метод, у якому можливе ефективне вдосконалення; – виконати математичне обґрунтування запропонованого удосконалення; – реалізувати обраний метод програмними засобами; – сформулювати висновки та визначити перспективи подальшого розвитку. Об’єкт дослідження – процес прогнозування наслідків забруднення довкілля. Предмет дослідження – методи моделювання динаміки процесів забруднення. In this final qualification work for the second (master's) level of higher education, software for modeling chemical and thermal pollution processes has been developed. The purpose of the work is to increase the accuracy of predicting thermal pollution parameters by building an adequate mathematical model and its software implementation. To achieve the set goal, the following research tasks have been defined: – analyze modern methods of modeling the spread of pollution; – choose a method in which effective improvement is possible; – perform mathematical justification of the proposed improvement; – implement the selected method using software; – formulate conclusions and determine prospects for further development. The object of the research is the process of predicting the consequences of environmental pollution. The subject of the research is methods for modeling the dynamics of pollution processes.
Research and software implementation of models of chemical and thermal pollution of the environment
Keywords: теплообмін; джерело забруднення; модель забруднення; карта забруднення; моделювання; heat transfer; pollution source; pollution model; pollution map; modeling