Механізація виробництва кормової суміші з удосконаленням мийки-коренерізки ІКМ-5 - Кротов. Микита Володимирович; Krotov. Mykyta (ЦНТУ, 2024)
У магістерській дипломній роботі розроблено комплексну механізацію кормової суміші з удосконаленням мийки-коренерізки ІКМ-5. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення базової технологічної карти виробництва кормосуміші. Наведено технологічну схему кормоцеху, описано послідовність виконання і призначення технологічних операцій, їх тривалість. Визначено продуктивність обраного обладнання, кількість і ефективність його використання у кормоцеху, що забезпечує рентабельність виробництва м’яса свинини. За прийнятими засобами комплексної механізації і автоматизації технологічних процесів і проведеними розрахунками їх потреби розроблено технологічну карту на виробництво кормосуміші. Розглянуто існуючі технології подрібнення кормів, проведено аналіз машини для очищення і подрібнення коренебульбоплодів, наведено агрозоотехнічні та технологічні вимоги до машин по обробці коренеплодів, обґрунтовані основні конструктивно-технологічні параметри мийки-коренерізки ІКМ-5. Проаналізовано процес транспортування та подрібнення коренеплодів робочими органами мийки-коренерізки. Розглянуто процес різання коренеплодів за теорією клина. Доведено, що процес різання коренеплодів ножем проходить зі змінним успіхом: зусилля дорівнює нулю в перший момент перед різанням, досягає максимуму під час стиснення, коли лезо рухається вздовж траєкторії стиснення, і знову стає нульовою в момент різання. За рахунок оптимізації процесу подрібнення коренеплодів підвищується ефективність використання кормових сумішей. In the master's thesis, a complex mechanization of the fodder mixture was developed with the improvement of the IKM-5 rooter washer. Proposals have been developed to improve the basic technological map of feed mixture production. The technological scheme of the feed mill is presented, the sequence of execution and purpose of technological operations, their duration is described. The productivity of the selected equipment, the amount and efficiency of its use in the feed mill, which ensures the profitability of pork meat production, is determined. According to the accepted means of complex mechanization and automation of technological processes and calculations of their needs, a technological map for the production of feed mixture was developed. The existing feed grinding technologies were considered, the analysis of the machine for cleaning and grinding root crops was carried out, the agro-zootechnical and technological requirements for machines for the processing of root crops were given, the main structural and technological parameters of the IKM-5 root washer-cutter were substantiated. The process of transporting and grinding root crops by the working bodies of the root washer-cutter was analyzed. The process of cutting root crops according to the wedge theory is considered. It has been proven that the process of cutting root vegetables with a knife passes with variable success: the force is zero at the first moment before cutting, reaches a maximum during compression, when the blade moves along the trajectory of compression, and becomes zero again at the moment of cutting. Due to the optimization of the process of grinding root crops, the efficiency of the use of fodder mixtures increases.
Mechanisation of feed mixture production with improvement of the IKM-5 mixer-steamer
Keywords: кормосуміш; мийка-коренерізка; кормоцех; fodder mixture; root washer; feed shed