Методологія сучасних наукових досліджень розвитку готельно-ресторанної справи: виклики, загрози, перспективи - Семикіна, М. В.; Semykina, M. (ІЕП НАН України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методологічних підходів до аналізу сучасних викликів, загроз та перспектив розвитку готельно-ресторанної справи (ГРС) у контексті глобальних трансформацій і воєнних реалій України. Розкрито сутність та багатогранність ГРС як об'єкту наукового дослідження, що охоплює не лише матеріальні аспекти надання послуг (розміщення та харчування), але й значну сферу нематеріальних складових, пов'язаних з емоційним досвідом споживачів, атмосферою закладів та якістю міжособистісної взаємодії. Класифіковано ключові глобальні виклики та загрози, що впливають на розвиток ГРС, серед яких технологічні зміни, зростання вимог до сталого розвитку, геополітична нестабільність, кадрові загрози та ін. Особливу увагу приділено аналізу специфічних проблем та загроз, з якими стикається українська готельно-ресторанна індустрія в умовах воєнної агресії, включаючи руйнування інфраструктури, міграцію трудових ресурсів та обмеження споживчого попиту. Результати дослідження підкреслили практичну потребу оновлення методології наукових досліджень ГРС, принципова відмінність якої полягає у доповненні традиційних наукових принципів гнучкістю, міждисциплінарністю, технологічною інтеграцією та практичною орієнтованістю. Обґрунтовано низку сучасних методологічних підходів, що базуються на активному використанні цифрових технологій, аналізі великих даних, штучному інтелекті, інтернеті речей та інших інноваційних інструментах. Визначено перспективні напрями розвитку методології наукових досліджень готельно-ресторанної справи в Україні на основі аналізу сучасних викликів та загроз, з акцентом на гнучкість, локалізацію інструментів та інтеграцію в європейський науковий простір. Серед них запропоновано використання цифрових платформ для відбудови інфраструктури, інтеграцію «зелених» технологій, адаптацію європейського досвіду екологічної, соціальної та управлінської відповідальності, розвиток туристичних кластерів, акцентування уваги на соціальній ролі ГРС. the hospitality and restaurant industry (HRI) within the context of global transformations and Ukraine’s wartime realities. It reveals the essence and multifaceted nature of HRI as an object of scientific research, encompassing not only the material aspects of service provision (accommodation and catering) but also significant non-material components related to consumers’ emotional experiences, the ambiance of establishments, and the quality of interpersonal interactions. Key global challenges and threats impacting HRI development are classified, including technological shifts, growing demands for sustainable development, geopolitical instability, workforce shortages, and others. Special attention is given to the analysis of specific problems and threats faced by Ukraine’s hospitality and restaurant industry under military aggression, such as infrastructure destruction, labor migration, and constrained consumer demand. The study underscores the practical necessity of updating the methodology for HRI research, emphasizing its fundamental distinction: augmenting traditional scientific principles with flexibility, interdisciplinarity, technological integration, and practical orientation. A range of contemporary methodological approaches is identified and substantiated, grounded in the active use of digital technologies, big data analytics, artificial intelligence (AI), the Internet of Things (IoT), and other innovative tools. Prospective directions for advancing the methodology of HRI research in Ukraine are outlined, focusing on adaptability, localization of tools, and integration into the European scientific sphere. Proposed strategies include leveraging digital platforms for infrastructure restoration, adopting green technologies, adapting European best practices in environmental, social, and governance (ESG) responsibility, developing tourist clusters, and emphasizing the social role of HRI.
Methodology of Modern Scientific Research in Hospitality and Restaurant Industry Development: Challenges, Threats, Perspectives
Keywords: готельно-ресторанна справа; методологія; наукові дослідження; методологічні підходи; виклики; загрози; перспективи; міждисциплінарність; цифрові технології; сфера гостинності; hospitality and restaurant industry; methodology; scientific research; methodological approaches; challenges; threats; prospects; interdisciplinarity; digital technologies; hospitality sector