Румунські фонди Ізмаїльського архіву як джерело з вивчення питань примусової депортації населення Південної Бессарабії (1940–1941 рр.) - Циганенко, Л. Ф. (ЦНТУ, 2020)
У тезах констатовано, що що в архівних сховищах нашої держави зберігається досить значний пласт інформації не відомої більшості мешканців держави та регіону. Й це повною мірою відноситься до драматичних подій першого року існування радянської влади в Придунайському краї. Перша хвиля совєтизації регіону проходила з червня 1940 по червень 1941 р. й супроводжувалася масовими репресіями, що в підсумку призвело до жахливих наслідків. Повага до пам’яті загиблих та людей зі зламаними долями вимагає подальшого ретельного дослідження злодіянь комуністів на українських землях.
Romanian funds of Izmail archives as a source for studying the issues of forced deportation of the population in Southern Bessarabia (1940-1941)
Keywords: Ізмаїльський архів; архів; Болград; Південна Бессарабія; Друга світова війна; примусова депортація