Реакція гібридів кукурудзи на густоту стояння рослин в умовах Центральної України - Кузьменко, Олег Петрович; Kuzmenko, Oleh (ЦНТУ, 2021)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню реакції гібридів різних груп стиглості на густоту стояння рослин. Визначено, що густота стояння рослин впливає на ріст та розвиток рослин кукурудзи. Встановлено, що продуктивність гібридів кукурудзи різних груп стиглості в основному залежала від біологічних особливостей форм гібридів кукурудзи, які позначилися в цілому на продуктивності рослин, а також від густоти рослин у передзбиральний період культури в господарстві. Сільськогосподарським підприємствам рекомендуємо вирощувати гібриди Ферум, Твіст та Моніка з густотою стояння 60 тисяч рослин на гектарі, а гібрид ДН Аншлаг – з густотою стояння 50 тисяч рослин на гектарі. Це забезпечує формування найбільш високого врожаю та високої економічної ефективності. Qualification work is devoted to the study of the reaction of hybrids of different maturity groups to the density of standing plants. It is determined that the density of standing plants affects the growth and development of corn plants. It was found that the productivity of maize hybrids of different maturity groups mainly depended on the biological characteristics of maize hybrid forms, which affected overall plant productivity, as well as plant density in the pre-harvest period of the crop on the farm. We recommend agricultural enterprises to grow hybrids Ferum, Twist and Monica with a density of 60,000 plants per hectare, and a hybrid DN Anshlag - with a density of 50,000 plants per hectare. This ensures the formation of the highest yields and high economic efficiency.
Reaction of maize hybrids to plant density in Central Ukraine
Keywords: кукурудза; густота рослин; maize; plant density