Механізація вирощування сої з обґрунтуванням конструкції елементів секції робочих органів VESTA-8 - Бондарович, Дмитро Ярославович; Bondarovych, Dmytro (ЦНТУ, 2021)
Одним із важливих етапів вирощування сої є посів насіння. Посів забезпечує найбільш сприятливі умови для проростання насіння, а це дає можливість прискорити появу рослин на денній поверхні та збільшити врожайність культури. В зв’язку з цим актуальною є проблема удосконалення технології загортання насіння сої і конструкції елементів секції робочих органів сівалки, яка направлена на покращення умов проростання насіння. За рахунок модернізації робочих органів посівної секції сівалки VESTA-8 можливо значно підвищити якість виконання операції укладання і загортання насіння під час посіву, не збільшуючи при цьому експлуатаційні витрати. В технологічній частині було обґрунтовано особливості і умови вирощування сої в господарстві та визначені напрямки покращання технології. В науковій частині проаналізовані якісні показники роботи сошника сівалки VESTA-8, з’ясовані недоліки та запропонована удосконалена конструкція сошника, яка містить борозний коток, проведені його теоретичні дослідження. One of the important stages of soybean cultivation is sowing seeds. Sowing provides the most favorable conditions for seed germination, which allows to accelerate the emergence of plants on the day surface and increase crop yields. In this regard, the problem of improving the technology of soybean seed wrapping and the design of the elements of the section of the working bodies of the drill, which aims to improve the conditions for seed germination. Due to the modernization of the working bodies of the sowing section of the VESTA-8 seeder, it is possible to significantly improve the quality of the operation of laying and wrapping the seeds during sowing, without increasing the operating costs. In the technological part the peculiarities and conditions of soybean cultivation in the farm were substantiated and the directions of technology improvement were determined. The scientific part analyzes the qualitative performance of the opener of the VESTA-8 seeder, clarifies the shortcomings and proposes an improved design of the opener, which contains a furrow roller, conducted theoretical studies.
Mechanization of soybean cultivation with substantiation of construction of elements of section of working bodies VESTA-8
Keywords: посів сої; швидкість проростання насіння; сошник; борозний коток; якість загортання насіння; soybean sowing; seed germination rate; opener; furrow roller; seed wrapping quality