Мармаза, Андрій МиколайовичMarmaza, Andriy2025-01-122025-01-122024-12Мармаза, А. М. Інноваційні підходи до підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств (на прикладі ФГ «ВАЛ», с. Іванівка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область) : кваліфікаційна магістерська робота : спец. 051 «Економіка» / наук. кер. М. Й. Рутинський ; Центральноукраїн. нац. техн. ун-т. – Кропивницький : ЦНТУ, 2024. – 97 с.https://dspace.kntu.kr.ua/handle/123456789/15265Дослідження теми дипломної роботи спрямоване на аналіз теоретичних аспектів конкурентоспроможності, вивчення господарської діяльності ФГ “ВАЛ” та розробку практичних рекомендацій щодо впровадження інноваційних рішень. Перший розділ присвячено теоретичним основам конкурентоспроможності фермерських господарств. Розкрито сутність поняття конкурентоспроможності, теоретичні підходи до її оцінки, роль інновацій у підвищенні ефективності господарської діяльності. У другому розділі проведено аналіз господарської діяльності ФГ «ВАЛ». Надано організаційну характеристику господарства, оцінено його внутрішнє та зовнішнє середовище, виявлено чинники, які впливають на конкурентоспроможність господарства. Третій розділ зосереджено на інноваційних підходах до підвищення конкурентоспроможності ФГ «ВАЛ». Досліджено можливості впровадження технологічних інновацій, управлінських та маркетингових рішень. Запропоновано стратегії залучення інвестицій та партнерства для інноваційного розвитку фермерського господарства. The study of the thesis focuses on analyzing the theoretical aspects of competitiveness, examining the economic activities of FG «VAL», and developing practical recommendations for implementing innovative solutions. The first chapter is dedicated to the theoretical foundations of the competitiveness of farms. It reveals the essence of the concept of competitiveness, theoretical approaches to its assessment, and the role of innovations in improving economic efficiency. The second chapter analyzes the economic activities of FG «VAL» It provides an organizational description of the farm, assesses its internal and external environment, and identifies factors affecting the farm's competitiveness. The third chapter focuses on innovative approaches to increasing the competitiveness of FG «VAL», It examines the possibilities of implementing technological innovations, managerial, and marketing solutions. Strategies for attracting investments and partnerships for the innovative development of the farm are proposed.ukконкурентоспроможністьфермерські господарстваінноваціїтехнологічні рішенняуправлінські інноваціїмаркетингові інноваціїінвестиціїагропромисловий секторcompetitivenessfarmsinnovationstechnological solutionsmanagerial innovationsmarketing innovationsinvestmentsagro-industrial sectorІнноваційні підходи до підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств (на прикладі ФГ «ВАЛ», с.Іванівка, Новоукраїнський район, Кіровоградська область)Innovative approaches to improving the competitiveness of farmsOther