Механізація вирощування соняшнику з обґрунтуванням параметрів зерноочисної машини скальператорного типу - Добрицький, Богдан Петрович; Dobrytskyi, Bohdan (ЦНТУ, 2020)
Проведений аналіз агротехнологічних особливостей вирощування соняшнику в умовах північного Степу України, що дозволило розробити інтенсивну технологію виробництва соняшника з відповідним механізованим забезпеченням всіх технологічних операцій, визначені енергоозброєність та енергонасиченість виробництва, що дозволить отримати якісний врожай з мінімізованими витратами. Розроблена операційно-технологічна карта первинної очистки соняшнику, де обґрунтовані технологічні особливості удосконалення зерноочисної машини з циліндричним решетом. Проведені теоретичні дослідження, що дозволяють обґрунтувати залежність параметричних і кінематичних показників роботи скальператорного решета, в тому числі з врахуванням навантаження на решето. An analysis of the agrotechnological features of sunflower cultivation in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine was carried out, which made it possible to develop an intensive technology of sunflower production with appropriate mechanized support for all technological operations, the energy availability and energy saturation of production were determined, which would allow obtaining a high-quality harvest with minimized costs. An operational and technological map of the primary cleaning of sunflower was developed, where the technological features of improving the grain cleaning machine with a cylindrical sieve are substantiated. Theoretical studies have been carried out, which allow to substantiate the dependence of the parametric and kinematic indicators of the operation of the scalper sieve, including taking into account the load on the sieve.
Mechanization of sunflower cultivation with substantiation of parameters of grain cleaning machine of scalperator type
Keywords: вирощування соняшника; зерноочисна машина; скальператорне решето; sunflower cultivation; grain cleaning machine; scalper sieve