Перспективи участі вітчизняних підприємств у проектах міжнародної виробничої кооперації (на прикладі автомобільної галузі) - Трач, Віктор Романович; Trach, Viktor (ЦНТУ, 2024)
У кваліфікаційній роботі аналізуються проблеми підвищення ефективності участі вітчизняних підприємств у процесах міжнародної виробничої кооперації в автомобільній промисловості. На основі проведеного аналізу визначено специфіку сучасних виробничих коопераційних зв'язків в українській автомобільній промисловості. Виявлено особливості, тенденції та проблеми вітчизняного виробництва, експорту та імпорту автомобільної продукції (автомобільної електричної проводки) у міжнародних коопераційних проектах. У роботі вивчено моделі кооперації та досвід інших країн у проектах міжнародної виробничої кооперації, узагальнено методи оптимізації в умовах високої конкуренції та інтенсивної глобалізації. У результаті дослідження встановлено економічні засади підвищення ефективності діяльності вітчизняних підприємств у контексті міжнародної кооперації. Запропоновано організаційно-економічні заходи щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств автомобільної промисловості та рекомендації щодо підвищення їх інвестиційної привабливості. The qualification work analyzes the problems of increasing the efficiency of the participation of domestic enterprises in the processes of international production cooperation in the automotive industry. On the basis of the conducted analysis, the specifics of modern production cooperative relations in the Ukrainian automobile industry have been determined. Peculiarities, trends and problems of domestic production, export and import of automotive products (automotive electrical wiring) in international cooperation projects have been identified. The paper examines the models of cooperation and the experience of other countries in international production cooperation projects, summarizes methods of optimization in conditions of high competition and intensive globalization. As a result of the study, the economic principles of increasing the efficiency of domestic enterprises in the context of international cooperation were established. Organizational and economic measures to increase the competitiveness of automobile industry enterprises and recommendations to increase their investment attractiveness are proposed.
Prospects for the Participation of Domestic Enterprises in International Production Cooperation Projects (on the Example of the Automobile Industry)
Keywords: міжнародна виробнича кооперація; коопераційний потенціал; ефективність; автомобільна промисловість; конкурентоспроможність; international production cooperation; cooperative potential; efficiency; automotive industry; competitiveness