Ефективність вітчизняного експорту продукції легкої промисловості - Харченко, Вадим Олексійович; Kharchenko, Vadym (ЦНТУ, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджуються проблеми розвитку експорту вітчизняних підприємств легкої промисловості та стратегічні напрями посилення його ефективності в умовах поглиблення євроінтеграції. На основі проведеного аналізу визначена специфіка сучасних зовнішньоторговельних відносин легкої промисловості України. Виявлено особливості, тенденції, проблеми вітчизняного експорту текстильної продукції. Узагальнено досвід посилення ефективності експорту текстильної продукції зарубіжних країн та узагальнено шляхи його оптимізації в умовах євроінтеграції. В результаті дослідження обґрунтовані економічні засади посилення ефективності експорту вітчизняних підприємств легкої промисловості в контексті євроінтеграції. Окреслено організаційно-економічні заходи підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємств легкої промисловості. The qualification work examines the problems of export development of domestic enterprises of light industry and strategic directions of increasing its effectiveness in the conditions of deepening European integration. On the basis of the conducted analysis, the specificity of modern foreign trade relations of the light industry of Ukraine is determined. Features, trends, problems of the domestic export of textile products are revealed. The experience of increasing the effectiveness of the export of textile products of foreign countries is summarized and the ways of its optimization in the conditions of European integration are summarized. As a result of the study, the economic principles of increasing the export efficiency of domestic enterprises of light industry in the context of European integration are substantiated. Organizational and economic measures to increase the international competitiveness of light industry enterprises are outlined.
Efficiency of Domestic Export of Light Industry Products
Keywords: експорт; легка промисловість; ефективність ЗЕД; євроінтеграція; СОТ; експортний потенціал; конкурентоспроможність; export; light industry; efficiency of foreign economic activity; European integration; WTO; export potential; competitiveness