Пенсійне забезпечення в Україні: виклики сучасності та перспективи розвитку - Огородник, Олександр Миколайович; Ohorodnyk, Oleksandr (ЦНТУ, 2024)
У роботі розглянуто сутність системи пенсійного забезпечення та понятійний апарат її дослідження. Поглиблено сутність поняття пенсійне забезпечення та пенсійне страхування, охарактеризовано систему пенсійного забезпечення та її елементи. Наведено методологічний базис, на основі якого визначено проблеми реформування системи пенсійного забезпечення та шляхи їх вирішення. Здійснено аналіз ефективності показників системи загальнообов’язкового державного пенсійного забезпечення України. Проаналізовано стан пенсійного забезпечення у Кіровоградській області. Визначено основні тенденції у системі недержавного пенсійного забезпечення. Визначено основні напрямки розвитку державної розподільчої складової системи пенсійного забезпечення. Обґрунтовано необхідність впровадження обов’язкової накопичувальної складової пенсійного забезпечення та розвитку корпоративного пенсійного страхування. The paper examines the essence of the pension system and the conceptual framework for its research. The essence of the concepts of pension provision and pension insurance was deepened, the pension system and its elements were characterized. A methodological background was provided, on the basis of which the problems of reforming the pension system and ways to solve them were identified. The efficiency of indicators of the system of compulsory state pension provision in Ukraine was analyzed. The condition of the pension system in the Kirovohrad region was examined. The main tendencies of the system of non-state pension provision were determined. The main directions of development of the state distribution component of the pension system were determined. The need for the introduction of a mandatory accumulative component of pension provision and the development of corporate pension insurance was substantiated.
Pension provision in Ukraine: current challenges and development prospects
Keywords: пенсійна система; пенсійна реформа; пенсія; пенсійне забезпечення; пенсійне страхування; пенсійні фонди; недержавне пенсійне забезпечення; пенсійні внески; пенсійні виплат; корпоративне пенсійне страхування; обов’язкова накопичувальна складова пенсійного забезпечення; pension system; pension reform; pension; pension provision; pension insurance; pension funds; non-state pension provision; pension contributions; pension payments; corporate pension insurance; mandatory accumulative component of pension provision