Організація обліку та формування облікового забезпечення операцій із запасами - Пугаченко, О. Б. (Новий курс, 2024)
З’ясовано надважливе значення запасів у діяльності суб’єктів підприємництва та доведено необхідність створення запасів матеріальних цінностей. Зроблено висновок про неоднозначність трактування терміну «запаси» та відсутність єдиного погляду науковців на цю групу активів і їх класифікацію у літературних джерелах. Узагальнено завдання обліку запасів у літературних джерелах та запропоновано авторське бачення завдань обліку запасів. Проаналізовано положення національного законодавства у частині вимог до організації бухгалтерського обліку. Наведено визначення терміну «організація обліку» у понад двадцяти авторських трактуваннях у літературних джерелах. Узагальнено вимоги до проведення оцінки запасів при їх надходженні (первісна вартість запасів), вибутті (оцінка вибуття) та на дату балансу. Згруповано синтетичні та аналітичні рахунки для обліку запасів, розкрито їх призначення та описано порядок відображення на них операцій із запасами. Наголошено на важливості організації якісної системи документообороту та наведено перелік типових форм з обліку запасів. Представлено порядок документального оформлення операцій із придбання та вибуття запасів. Описано склад і зміст регістрів бухгалтерського обліку та показників у фінансовій звітності в частині операцій з обліку запасів.
Keywords: організація обліку; бухгалтерський облік; облікове забезпечення; запаси; облік запасів; операції з обліку запасів; документооборот; надходження; вибуття; рахунки аналітичного і синтетичного обліку; облікові регістри; звітність