Аналіз способів зрівноваження переваг та небезпек від торгівлі України на міжнародному ринку - Захарова, Віра Сергіївна; Zakharova, Vira (ЦНТУ, 2024)
У магістерській роботі узагальнено теоретичні аспекти визначення сутності міжнародної торгівлі та її значущості для економічного розвитку держав. Проведено систематизацію підходів до виявлення ризиків і загроз у сфері зовнішньої торгівлі. Запропоновано методику оцінки збалансованості переваг і ризиків у зовнішній торгівлі країни. Проаналізовано рівень збалансованості географічної та товарної структури зовнішньої торгівлі України. Вивчено вплив цієї збалансованості на економічне зростання країни. Розроблено практичні інструменти для максимізації вигод євроінтеграції з метою поліпшення торговельного балансу України. Окреслено шляхи розширення географії ринків збуту для оптимізації товарної структури українського експорту. The master's thesis summarizes the theoretical aspects of defining the essence of international trade and its significance for the economic development of countries. It systematizes approaches to identifying risks and threats in the area of foreign trade. A methodology for assessing the balance of advantages and risks in a country's foreign trade is proposed. The study analyzes the level of balance in the geographical and commodity structure of Ukraine's foreign trade and examines the impact of this balance on the country's economic growth. Practical tools are developed to maximize the benefits of European integration in order to improve Ukraine's trade balance. The paper outlines ways to expand market geography to optimize the commodity structure of Ukrainian exports.
Analysis of Ways to Balance the Advantages and Dangers of Ukraine's Trade on the International Market
Keywords: зовнішня торгівля; торговельний баланс; переваги та загрози; експорт; імпорт; географічна диверсифікація; товарна структура; foreign trade; trade balance; advantages and threats; export; import; geographical diversification; commodity structure