Вплив інтернаціоналізації людських ресурсів на економічний розвиток і конкурентоспроможність трудового потенціалу, освітні заклади та інноваційно-проєктну діяльність - Бондар, Ю. А.; Петченко, М. В.; Бугаєва, М. В.; Bondar, Iu.; Petchenko, M.; Buhaieva, M. (ІЕП НАН України, ЛНУ ім. Т. Шевченка, 2024)
У статті розглядається вплив інтернаціоналізації людських ресурсів на економічний розвиток та конкурентоспроможність трудового потенціалу. Особлива увага приділяється ролі освітніх закладів у підготовці кваліфікованих кадрів, спроможних працювати в умовах глобалізації. Авторами проаналізовано, як інтернаціоналізація впливає на інноваційно-проєктну діяльність, сприяючи обміну знаннями та передовим досвідом між країнами. В статті також розглядаються стратегії інтернаціоналізації трудового потенціалу та важливість розвитку міжнародних партнерств у сфері освіти та науки. Систематизовано та надано оцінку сучасним тенденціям інтернаціоналізації людських ресурсів на рівні держав, корпорацій та освітніх установ. Особлива увага зосереджується на взаємодії міжнародних здобувачів та викладачів, обміні досвідом і культурними цінностями. Наведено приклади успішних ініціатив із залучення іноземних спеціалістів у національні проекти та дослідження, що підтримують інноваційний розвиток. Заключні розділи статті висвітлюють перспективи подальшого розвитку інтернаціоналізації трудових ресурсів у контексті глобалізації економіки та формулюють рекомендації для політики освіти та розвитку людських ресурсів. The article examines the impact of internationalization of human resources on economic development and competitiveness of labor potential. Special attention is paid to the role of educational institutions in training qualified personnel capable of working in the conditions of globalization. The authors analyzed how internationalization affects innovative project activities, promoting the exchange of knowledge and best practices between countries. The article also discusses strategies for internationalization of labor potential and the importance of developing international partnerships in the field of education and science. Modern trends in the internationalization of human resources at the level of states, corporations, and educational institutions were systematized and evaluated. Special attention is focused on the interaction of international applicants and teachers, exchange of experience and cultural values. Examples of successful initiatives involving foreign specialists in national projects and research supporting innovative development are given. The final sections of the article highlight the prospects for the further development of the internationalization of labor resources in the context of the globalization of the economy and formulate recommendations for the policy of education and development of human resources.
The Impact of Internationalization of Human Resources on Economic Development and Competitiveness of Labor Potential, Educational Institutions and Innovative Project Activities
Keywords: економічний розвиток; конкурентоспроможність; економічна взаємодія; трудовий потенціал; освітні заклади; інноваційно-проєктна діяльність; economic development; competitiveness; economic interaction; labor potential; educational institutions; innovative project activity