Розробка технології виготовлення блоку доклевелера з дослідженням особливостей обробки глибоких отворів - Тригубенко, Роман Ігорович; Tryhubenko, Roman (ЦНТУ, 2025)
Метою роботи є дослідження обробки глибоких отворів, виявлення негативних особливостей даного процесу та розробка рекомендацій щодо усунення таких особливостей та явищ на прикладі обробки отворів центрального блоку доклевелера з розробкою технології його обробки. В роботі виконано: опис процесу обробки глибоких отворів та інструменту для його здійснення; аналіз негативного явища процесу свердління глибоких отворів, а саме поганого виведення стружки із зони обробки або її забивання; аналіз причин даного явища; пошук відомих варіантів ефективнішого відведення стружки при свердлінні та дослідження відомих конструкцій спіральних свердл, які подрібнюють стружку; розробку технології обробки центрального блоку доклевелера, вибір металорізальних верстатів, затискних, допоміжних та контрольних пристроїв; розрахунок припусків, режимів різання та норм часу; розробку удосконаленої конструкції спірального свердла для обробки глибоких отворів деталі центральний блок доклевелера, яка забезпечить подрібнення стружки; виконано необхідні економічні розрахунки. The purpose of the work is to study the processing of deep holes, identify negative features of this process and develop recommendations for eliminating such features and phenomena using the example of processing holes in the central block of the dock leveler with the development of its processing technology. The work includes: a description of the deep hole processing process and the tool for its implementation; analysis of the negative phenomenon of the deep hole drilling process, namely poor removal of chips from the processing zone or its clogging; analysis of the causes of this phenomenon; search for known options for more effective chip removal during drilling and research of known designs of twist drills that crush chips; development of the processing technology for the central block of the dock leveler, selection of metal-cutting machines, clamping, auxiliary and control devices; calculation of allowances, cutting modes and time standards; development of an improved design of a twist drill for processing deep holes in the central block of the dock leveler part, which will ensure chip crushing; necessary economic calculations.
Development of a technology for manufacturing a docking block with research into the specifics of deep hole machining
Keywords: свердло; глибокий отвір; стружка; подрібнення стружки; канавка; drill; deep hole; chips; chip grinding; groove