Вдосконалення конструкції та дослідження параметрів повітряної системи пневмосепаратора АСХ-5 - Удовенко, Юрій Вікторович; Udovenko, Yurii (ЦНТУ, 2025)
У процесі модернізації повітряного сепаратора АСХ-5 було удосконалено конструкцію повітряної системи шляхом оптимізації геометрії пневмосепаруючого каналу та впровадження замкненого циклу циркуляції повітря з діаметральним вентилятором. Це дозволило зменшити металоємність конструкції, знизити енергоспоживання до 30% і підвищити ефективність очищення зерна на 15–20%. Проведено техніко-економічний аналіз, інженерні та технологічні розрахунки, що підтвердили доцільність запропонованих змін. In the process of modernizing the air separator АСХ-5, the design of the air system was improved by optimizing the geometry of the pneumatic separation channel and introducing a closed air circulation cycle with a diametrical fan. This allowed reducing the metal content of the structure, reducing energy consumption by up to 30% and increasing the efficiency of grain cleaning by 15–20%. A technical and economic analysis, engineering and technological calculations were carried out, which confirmed the feasibility of the proposed changes.
Improvement of the design and research of the parameters of the air system of the pneumatic separator АСХ-5
Keywords: пневмосепаратор; джерело повітряного потоку; аеродинамічне розділення; pneumatic separator; air flow source; aerodynamic separation