Напрямки розвитку експорту аграрної продукції як фактора зросту економіки України - Кравченко, Ігор Григорович; Kravchenko, Ihor (ЦНТУ, 2024)
У роботі проаналізовано ключові тенденції та закономірності розвитку світової торгівлі аграрною продукцією в умовах глобалізації. Систематизовано теоретичні підходи щодо впливу аграрного експорту на економічний розвиток країн, що розвиваються. Узагальнено методологічні основи дослідження аграрного експорту та його ролі в стимулюванні економічного зростання. Розглянуто позиції України на світовому ринку продовольства, досліджено динаміку та структурні особливості її аграрного експорту. Виявлено ризики й загрози, пов’язані з розвитком аграрного експорту України в умовах воєнного стану. Запропоновано напрями вдосконалення структури експорту аграрної продукції з метою посилення її конкурентоспроможності. Розроблено практичні заходи для оптимізації українського аграрного експорту, спрямовані на підвищення його ефективності та стійкості до зовнішніх викликів. The paper analyzes key trends and patterns in the development of global agricultural trade in the context of globalization. Theoretical approaches regarding the impact of agricultural exports on the economic development of developing countries are systematized. The methodological foundations of agricultural export research and its role in stimulating economic growth are summarized. The study examines Ukraine's position in the global food market, analyzing the dynamics and structural characteristics of its agricultural exports. Risks and threats associated with the development of Ukraine's agricultural exports under martial law are identified. Directions for improving the structure of agricultural product exports are proposed to enhance their competitiveness. Practical measures are developed for optimizing Ukrainian agricultural exports, aimed at increasing their efficiency and resilience to external challenges.
Directions for the Development of Agricultural Products Export as a Factor in the Growth of the Economy of Ukraine
Keywords: сільськогосподарська продукція; експорт; агропродовольство; товарна структура; економічне зростання; agricultural products; export; agro-food; commodity structure; economic growth