Система обліку та контролю за розрахунками з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб - Кравчук-Остроухова, Олена Олександрівна; Kravchuk-Ostroukhova Olena (ЦНТУ, 2024)
У першому розділі «Теоретичні засади побудови системи обліку та контролю за розрахунками з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб» досліджено економічну сутність податку з доходів фізичних осіб, з’ясовано сутність концепції розвитку податкового обліку та податкових розрахунків, викладено теоретичні основи податкового контролю за розрахунками з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб. У другому розділі «Організація обліку та контролю за розрахунками з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб на ТОВ «ФЕЙСЕР» наведено характеристику діяльності, основних результатів господарювання та організації обліку у ТОВ «ФЕЙСЕР», проведено аналіз організації процесу утримання та сплати податку з доходів фізичних осіб на ТОВ «ФЕЙСЕР», визначено особливості відображення розрахунків з бюджетом за податком з доходів фізичних осіб в обліку та звітності на ТОВ «ФЕЙСЕР», проведено контроль розрахунків з бюджетом за податком з доходів фізичних осіб на ТОВ «ФЕЙСЕР». У третьому розділі «Напрямки удосконалення системи обліку та контролю за розрахунками з бюджетом з податку на доходи фізичних осіб» запропоновані шляхи оптимізації вітчизняної системи обліку і контролю оподаткування та сплати податку з доходів фізичних осіб, проаналізовано вплив цифрових технологій на вдосконалення обліку розрахунків за податковими платежами, досліджено зарубіжний досвід оподаткування доходів фізичних осіб та можливість його імплементації в Україні. In the first chapter "Theoretical principles of the construction of the system of accounting and control over settlement with the budget of personal income tax" the economic essence of the tax on personal incomes was investigated, the essence of the concept of the development of tax accounting and tax control was clarified, the theoretical foundations of tax control over settlement were explained with the personal income tax budget. In the second chapter "Organization of accounting and control over calculations with the budget from personal income tax at "FACER" LLC, a description of the activity, main results of management and organization of accounting at "FACER" LLC is given, an analysis of the organization of the process of withholding and payment of personal income tax is carried out persons at " FACER " LLC, determined the peculiarities of displaying settlements with the budget for personal income tax in accounting and reporting at "FACER" LLC, control of settlement s with the budget for personal income tax at "FACER" LLC was carried out. In the third section, "Directions for improving the system of accounting and control over settlements with the budget on personal income tax", ways of optimizing the domestic system of accounting and control over taxation and payment of personal income tax are proposed, the impact of digital technologies on improving the accounting of settlements for tax payments is analyzed, the foreign experience of personal income taxation and the possibility of its implementation in Ukraine were studied.
The system of accounting and control over calculations with the budget on personal income tax
Keywords: бухгалтерський облік; accounting; контроль; control; податковий облік; податкова звітність; tax accounting; tax reporting; розрахунки з бюджетом; calculations with the budget; податок з доходів фізичних осіб; personal income tax