Торгівля сировинними товарами в умовах війни та її вплив на економіку України - Кіракосян, Карина Гургенівна; Kirakosian, Karyna (ЦНТУ, 2024)
У роботі проаналізовано основні характеристики сировинних товарів та визначено їх місце у світовій торгівлі. Систематизовано теоретичні положення та емпіричні дослідження впливу торгівлі сировинними товарами на економіку країн. Узагальнено методи оцінки впливу торгівлі сировинними товарами на економічний розвиток країни. Охарактеризовано рівень сировинної місткості зовнішньої торгівлі України. Проаналізовано динаміку та географічну структуру зовнішньої торгівлі України сировинною продукцією. Визначено чинники структурних змін у зовнішній торгівлі України в умовах війни. Оцінено залежність української економіки від експорту сировинної продукції та влив географічної структури сировинного експорту на економічне зростання України. The work defines the essence and summarizes the main concepts of international trade in raw materials. Theoretical provisions and empirical studies of the influence of trade in raw goods on the economy of countries are systematized. Methods of assessing the influence of trade in raw materials on the economic development of the country are summarized. The level of raw material capacity of Ukraine's foreign trade is characterized. The dynamics and geographical structure of Ukraine's foreign trade in raw materials are analyzed. The factors of structural changes in the foreign trade of Ukraine in the conditions of the war are determined. The dependence of the Ukrainian economy on the export of raw materials and the influence of the geographical structure of raw material exports on the economic growth of Ukraine are assessed.
Trade in Raw Materials during the War and its Impact on the Economy of Ukraine
Keywords: зовнішня торгівля; сировинна продукція; регресійний аналіз; економічне зростання; воєнний стан; foreign trade; raw materials; regression analysis; economic growth; martial law