Розвиток технічної освіти в національній шкільній системі в Англії (1870–1914 рр.) - Головко, І. О.; Holovko, I. (НУЧК, Національний університет "Чернігівський колегіум" ім.Т.Г.Шевченка, 2025)
Проаналізовано процес розвитку технічної освіти в Англії наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. як історико-педагогічну проблему. Зазначено умови, що сприяли, та причини гальмування розвитку технічної освіти в Англії в зазначений період. Доведено, що проблема народної освіти в досліджуваний період вийшла на перший план: в країні відбувалося становлення та розвиток національної системи освіти. Паралельно йшов розвиток технічної освіти з пошуком нових форм організації та методів навчання. Теоретично й практично обґрунтовано процес розвитку технічної освіти й шляхи імплементації її в шкільну освіту та виокремлено послідовні етапи, які ґрунтуються на процесах реформування національної системи освіти в Англії у 1870‒1914 роки. Розглянуто роль та значення прийнятого урядом Англії Закону про технічне навчання 1889 р., відповідно до якого були засновані технічні курси та школи, визначено умови нараховування асигнувань навчальним закладам технічного профілю за введення природничих і технічних дисциплін та джерела фінансового забезпечення технічної освіти на місцях тощо. The process of development of technical education in England in the late 19th – early 20th centuries is examined as a historical and pedagogical problem. The conditions that contributed to and the reasons for lagging behind in most areas of scientific and technical education in England in the specified period are indicated. It is showed that the problem of public education in the period under review came to the fore: the formation and development of the national education system took active place in the country. Simultaneously, the development of technical education evolved by the search for new forms of organization and methods of teaching etc.
Development of technical education in the national school system in England (1870–1914 years)
Keywords: технічна освіта; технічне навчання; ручна праця; Закон про технічне навчання 1889; молодші технічні школи; центральні школи; обґрунтоване дослідження; розвиток технічної освіти; Англія наприкінці ХІХ – початку ХХ століть; technical education; technical instruction; manual work; Technical Instruction Act 1889