Фізико - хімічний аналіз об'єктів історико-культурної спадщини. Практичні заняття - Кузик, О. В.; Кропівна, А. В.; Kuzyk, O.; Kropivna, A. (ЦНТУ, 2025)
Основною метою навчальної дисципліни «Фізико - хімічний аналіз об'єктів історико-культурної спадщини» є формування у студентів компетентностей щодо використання фізико - хімічних природничих лабораторних методів археологічних досліджень. Навчальна дисципліна «Фізико - хімічний аналіз об'єктів історико-культурної спадщини» спрямована на формування у студентів знань щодо: - фізико – хімічних методів лабораторних досліджень різних видів історичних артефактів; - вибору фізико – хімічних методів для проведення досліджень історичних артефактів з обраної теми; - особливостей збору історичних артефактів та взяття зразків для подальших досліджень за допомогою фізико – хімічних методів; - отримання об'єктивних результатів досліджень історичних артефактів на основі застосування фізико – хімічних методів аналізу; - практичних навичок для успішної роботи по охороні та використанню пам'яток історії та культури України. The main objective of the academic discipline “Physical and Chemical Analysis of Historical and Cultural Heritage Objects” is to develop students' competencies in the use of physical and chemical natural laboratory methods of archaeological research. The course “Physical and Chemical Analysis of Historical and Cultural Heritage Objects” aims to provide students with knowledge of: - physical and chemical methods of laboratory research of various types of historical artifacts; - the selection of physical and chemical methods for researching historical artifacts on a chosen topic; - the specifics of collecting historical artifacts and taking samples for further research using physical and chemical methods; - obtaining objective results from research on historical artifacts based on the application of physical and chemical methods of analysis; - practical skills for successful work in the protection and use of historical and cultural monuments of Ukraine.
Physical and chemical analysis of historical and cultural heritage objects
Keywords: радіовуглецевий метод датування; методи дослідження властивостей металевих матеріалів; методика виготовлення шліфів та проведення металографічних досліджень; металографічне та растрової електронно – мікроскопічне дослідження металевих матеріалів; radiocarbon dating method; methods for investigating the properties of metallic materials; methodology for preparing polished sections and conducting metallographic studies; metallographic and scanning electron microscopic examination of metallic materials