Обгрунтування системи енергетичного контролю промислового підприємства з впровадженням енергоаудиту та енергозбереження - Вознюк, Владислав Вячеславович; Vozniuk, Vladyslav (ЦНТУ, 2024)
Об’єктом досліджень є системи енергетичного контролю. Предмет досліджень – насосні установки. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування системи енергетичного контролю промислового підприємства з впровадженням енергоаудиту та енергозбереження. Основною задачею роботи є організація системи контролю та обліку споживання енергоресурсів. Дослідження показали, що система обліку має бути адаптована до сучасних економічних умов та технологічного середовища, включаючи схеми електричних мереж, режими роботи та інфраструктуру енергетичної системи, де функціонують як оптові, так і роздрібні ринки. В роботі детально обґрунтовано вибір системи комерційного та технічного контролю і обліку енергоресурсів. Значну увагу приділено найбільш енергоємній виробничій системі, одному з суб’єктів енергозбереження – насосним установкам. Було проведено енергоаудит насосних установок, спрямований на зниження енергоспоживання та досягнення економічних переваг. У роботі наведено порядок оформлення результатів обліку енергоресурсів на підприємствах. Дані, отримані в ході енергетичного контролю та аудиту, є важливим ресурсом для планування і впровадження подальших змін у виробничих процесах. Вони дають змогу виявити проблемні ділянки, де можливе енергозбереження, та розробити ефективні стратегії для підвищення енергоефективності. The object of research is energy control systems. The subject of research is pumping installations. The purpose of the qualification work is to substantiate the energy control system of the industrial enterprise with the introduction of energy audit and energy saving. The main task of the work is the organization of the system of control and accounting of energy consumption. Studies have shown that the accounting system must be adapted to the current economic conditions and technological environment, including electrical network schemes, operating modes and infrastructure of the energy system, where both wholesale and retail markets function. In the work, the choice of a system of commercial and technical control and accounting of energy resources is justified in detail. Considerable attention is paid to the most energy-intensive production system, one of the subjects of energy saving - pumping units. An energy audit of pumping units was conducted, aimed at reducing energy consumption and achieving economic benefits. The paper describes the procedure for processing the results of energy resource accounting at enterprises. The data obtained during energy control and audit is an important resource for planning and implementing further changes in production processes. They make it possible to identify problem areas where energy savings are possible and to develop effective strategies to increase energy efficiency.
Study of the energy control system of an industrial enterprise with the introduction of energy audit and energy saving
Keywords: енергетичний аудит; системи контролю; енергозбереження; паливно-енергетичні ресурси; оптимальність електроспоживання; раціональність електро-використання; маркетинг енергії; енергоефективність; energy audit; control systems; energy saving; fuel and energy resources; optimality of electricity consumption; rationality of electricity use; energy marketing; energy efficiency