Просторова жорсткість робочого органа верстата з комбінованою кінематикою - Кириченко, А. М.; Кропівний, О. О.; Амірсеідов, М. Е.; Kyrychenko, А.; Kropivny, О.; Amirseidov, М. (ЦНТУ, 2025)
У статті наведено теоретичні викладки для визначення матриці жорсткості робочого органа верстата на основі двохкоординатного механізму паралельної структури з ланками змінної довжини. Для визначення матриці жорсткості використано метод розкладення на прості пружини, згідно якого ланки механізму паралельної структури розглядаються як прості лінійні та крутильні пружини (або їх комбінації), а матриця жорсткості механізму паралельної структури визначається як поєднання матриць жорсткості усіх ланок-пружин. The article presents theoretical formulations for determining the stiffness matrix of the end effector of a machine tool with combined kinematics based on a 2-dof parallel manipulator with variable-length links. The stiffness matrix is determined using the simple spring decomposition method, wherein the links of the parallel structure mechanism are modeled as simple linear and torsional springs (or their combinations).
Spatial Stiffness of the End Effector of a Machine Tool with Combined Kinematics
Keywords: просторова жорсткість; матриця жорсткості; механізм паралельної структури; верстат комбінованої структури; spatial stiffness; stiffness matrix; parallel manipulator; machine tool with combined kinematics