Установка для дослідження вільних коливань систем з одним ступенем вільності - Лушніков, В. М.; Чайковський, О. Б.; Златопольський, Ф. Й.; Свяцька, Л. П.; Лук'яненко, С. В.; Lushnikov, V.; Chaikovskyi, O.; Zlatopolskyi, F.; Sviatska, L.; Lukianenko, S. (My University, 2010)
Установка для дослідження вільних коливань систем з одним ступенем вільності, яка включає основу з регульованими ніжками-гвинтами, закріплену на основі вертикальну штангу з кронштейном, який переміщується по штанзі і закріплюється на потрібній висоті, вантаж, підвішений на вертикально розміщеній пружині, електромагніт, яка відрізняється тим, що електромагніт, який утримує вантаж у вихідному стані, закріплений напроти штанги на одному кінці основи, верхній кінець пружини закріплений на кронштейні, на вантажі закріплена лінійка-вказівник вертикального коливання вантажу, на додатковій штанзі, закріпленій на другому кінці основи, закріплений світлодіодний випромінювач світлового потоку, напрямленого на дискретну світлочутливу лінійку, закріплену на штанзі вертикально за пластиною-вказівником так, що у вихідному стані вантажу, світловий промінь, який утворює границю між освітленою і затемненою від пластини-вказівника частинами світлочутливої лінійки, утворював з лінійкою прямий кут (90°), дискретна світлочутлива лінійка через швидкодіючий інтерфейс з'єднана з комп'ютером.
Installation for investigation of free vibrations of systems with one degree of freedom
Keywords: вільні коливання; free vibrations