Використання сільськогосподарських угідь в контексті реформування земельних відносин в Україні - Лисенко, А. М. (Сочінський М. М., 2020)
Автором систематизовано Інформацію стосовно площі сільськогосподарських угідь та, зокрема, ріллі в Україні, а також динаміки змін частки ріллі у площі сільськогосподарських угідь упродовж останніх років. Встановлено, що з кожним роком в Україні зменшувалася площа сільськогосподарських угідь при одночасному зростанні площі ріллі, а темпи скорочення чисельності населення переважають над темпами зниження площі сільськогосподарських угідь при одночасному підвищенні рівня розораності земель. Досліджено рівень використання ріллі в Україні упродовж останніх років, коефіцієнти використання ріллі у регіонах Україні. Запропоновано на законодавчому рівні чітко прописати базові вимоги щодо господарювання на сільськогосподарських угіддях, які б передбачали дотримання необхідного балансу між природними та орними територіями, забезпечення оптимальної структури сівозмін, використання дієвих та безпечних для людини засобів захисту рослин та способів нарощування урожаю, запровадження системи контролю та санкцій у випадках нехтування встановленими правилами.
Keywords: сільськогосподарські угіддя; земельні відносини; реформування; площа; рілля; використання ріллі; виробництво; урожайність; рентабельність